Nu blommar löken!

Skriv ut

 

Emmaljunga och Vittsjö. Ingen kan missa att världen håller på att bli alltmer färgrik av alla blommor som poppar upp. Det är framför allt lökväxterna som lagrade mycket näring förra säsongen som nu är tidigt ute. Vintergäck är nästan överblommad. Detsamma gäller den tidigaste krokusen, snökrokus, liksom den vanliga snödroppen och turkisk snödroppe.

Snökrokus

Här kommer en bukett vårblommor, alla fotograferade i Emmaljunga och Vittsjö i tisdags. Av "scillor" har vi två olika släkten som förvildas i vårt land, dels blåstjärnor (utom tidig blåstjärna), dels vårstjärnor + tidig blåstjärna. Det är det sistnämnda släktet som har det vetenskapliga namnet Scilla, och som på svenska har fått ge namn åt båda släktena, dvs scillor. I det först nämnda släktet är rysk blåstjärna den som oftast förvildas. I det andra scilla-släktet finns åtminstone fyra arter i våra trakter: tidig blåstjärna, stor vårstjärna, vårstjärna och liten vårstjärna.Tidig blåstjärna

Stor blåstjärna

Vårstjärna

Liten vårstjärna

Det händer ibland att tidig blåstjärna och liten vårstjärna korsar sig med varandra och korsningen kallas hybridvårstjärna och liknar mest tidig blåstjärna, men har vita ståndarknappar. Den växer t.ex. vid Röebjersstigens vägren vid Skogsbo. Närstående scillorna är porslinshyacint, med nästan vita blommor med svagt blå fält i. Porslinshyacinten blommar för fullt nu.

Porslinshyacint

I släktet Crocus är vårkrokusen den art som man oftast ser förvildad i våra trakter. Ibland har vårkrokusen mörkt blålila blommor (som på fotot), men lika ofta verkar de kunna bli mycket ljust gredelina till rent vita.

Vårkrokus

De som närmast ligger framför oss är narcisser av många olika arter och sorter, vanligast numera är kanske olika sorter av påskliljor. Denna utanför Emmaljunga, med ljusgula ytterkalkblad hade nog börjat slå ut dagen innan fototillfället. En äldre sort påsklilja med fyllda blommor ser man ofta odlad och förvildad i norra Göinge. Ovanligare nuförtiden verkar den sedan gammalt ofta odlade och väldoftande pingstliljan vara.

Påsklilja

Men det är inte bara lökväxterna som är tidigt ute. Kring Emmaljunga blommar t.ex. vitsippa, tibast och röd lungört, och i Vittsjö sågs sloknunneört och svalört.

Tibast

Röd lungört

Svalört