Möbel AB Gustaf Lundgren

Skriv ut

BJÄRNUM. Edvard Gustaf Lundgren startade år 1921 vid 18 års ålder den firma som sedermera blev Möbel AB Gustaf Lundgren. Vid Gustaf Lundgrens bortgång 1951 fortsatte bolaget med fru Ingegerd Lundgren, maka till Gustaf Lundgren, som chef till 1956 då bolaget övertogs av Arvid Björnberg och Ingvar Christensson.

Den tidigare grossiströrelsen med alltför stor sortering av så väl moderna som stilmöbler, hembelysning och speglar minskades och bolaget har sedan helt ägnat sig åt försäljning och tillverkning av stilmöbler, belysning och speglar i liknande utförande.

Redan på 40-talet hade bolaget kontakt med Nilsson & Co i Bjärnum och dess dåvarande ledare Albert Larsson. En av sönerna till Albert Larsson, fabrikör Harry Larsson övertog senare ledarskapet för Nilsson & Co. Förbindelsen med Möbel AB Gustaf Lundgren ökades då kraftigt. Den tidigare tillverkningen av stoppmöbler slopades och ändrades helt till stilmöbler som byråar, vitrinskåp, spegelbord, chiffonjéer m.m. till största delen formgivna av möbel ark.
Göte Persson. År 1959 bildade Harry Larsson, Ingvar Christensson och Arvid Björnberg Stiletto AB, som då övertog bolaget Nilsson & Co:s gamla fabrik och bestämde sig för utvidgning med ny maskinverkstad och uppsättning av en intarsia-avdelning bland annat. Tillsammans har bolaget ett 30- tal anställda.

Ett annat Bjärnumsföretag, AB G. L. Industri, är också nära förbundet med Möbel AB Gustaf Lundgren. Det är ursprungligen ett Svedala företag som 1960 flyttade till Bjärnum och drivs där av dess grundare, Erik Olsson och Ernst Strandberg. Tillverkningen består av elektrisk belysningsarmatur och möbelbeslag, som huvudsakligen användes i Stilettos tillverkning. Försäljningen sker genom Möbel AB Gustaf Lundgren.

Källa: Från Slöjd och Hantverk till Möbelfabriker i Göinge Avskrivet av Liselotte Svensson 2017-12-13