Otrey Township - ett slags Verum i västra Minnesota

Skriv ut

 

VERUM. Med anledning av nedanstående evenemang publiceras här utdrag ur en artikel som 2014 trycktes i boken ”Bygden berättar III” utgiven av Visseltofta Hembygdsförening.


 EMIGRANTMINNEN FRÅN VERUM

VERUMS BYGDELAG avser att i samarbete med Mats Pettersson framställa en bok om utvandringen från Verums socken 1850-1925. Det finns en del material redan, men det kan finnas mer runt om i trakten – därför inbjudes till MATERIALINSAMLINGSKVÄLL 

Torsdagen 2 juni kl 19 00 i Verums församlingshem.

Efter tillåtelse kommer scanning att ske – ingen behöver lämna ifrån sig något. Det vi efterlyser är emigrantbrev och fotografier från Amerika eller Nordtyskland. Ev frågor till Mats Pettersson tel nr 044-57107 eller per emailadressen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

VÄLKOMNA!


 

I april 1928 kom ett amerikabrev från Mathilda Jacobsdotter, som född i Hovgården, till hennes svägerska Anna Olsson i Ekeröd, Verums socken. Brevet var avsänt från Ortonville i Minnesota. Mottagaren hade tio år förut blivit änka efter lantbrukaren Jöns Olsson (Gösta Jönssons farfar) som dog av spanska sjukan 1918. Annas bror Hokan Anderson i Amerika dog den 31 oktober 1931, drygt tre år efter den här omtalade brevväxlingen. Anna och Håkan var båda födda på den s.k. Tulsa-gården i Boalt, Visseltofta socken.

se hur Hvit din Broder är i Huvudet

De inledande raderna i brevet lyder: Kära Släktingar! Det är många år sen jag skrev till eder, men jag hoppas ni hört av mina Systrar för jag skriver en och annan gång till dem … Fortsättningen av brevet innehåller några upplysningar av intresse för mottagaren. Först beskriver Mathilda det bifogade fotografiet där hon bad systern: … se hur Hvit din Broder är i Huvudet så väl som jag som du kan se på korten, men vi kan ej venta anat än att vara gråa i Håret när vi är så gamla … Vidare i brevet berättade hon att Annas svägerska Mrs Johanna Lundqvist (syster till Jöns Olsson), som var född i Ekeröd och hade bott på en granngård i Otrey Township vid Ortonville, hade avlidit nära 90 år gammal.

Main Street i staden Ortonville, Minnesota 1911

Om sina egna familjeförhållanden berättar Mathilda att de nyligen flyttat in till staden Ortonville från ”Farmen”. Hon skriver att hennes man Håkan: … går ner och får sin Tidning på morgonen och så sitter han och läser hela dagen, han tröttnar ej av att läsa Tidning. Makarna hade fått två söner i USA, John Alfred kallad Jack född 1889 och Roger G född 1900. Sonen Roger hade tagit över farmen och sonen Jack hade 1922 köpt den maskinfirma i Ortonville som startas av hans kusin Chester Olson, son till Hokan Olson utvandrad från Ekeröd. Jack Anderson hade redan omkring 1920 lärt sig flygning och blev känd som traktens flygpionjär.

Verumsutvandraren Tulsa-Håkan reste hem för att hämta sig en hustru 1886

Håkan Andersson utvandrade från Verums socken till Amerika 1869. Han hade under några år före emigrationen haft tjänst som dräng i sin blivande hustrus föräldrahem i Hovgården. Dottern på den gården Mathilda Jacobsdotter for till Amerika 1887 sedan Håkan rest hem för att övertala henne att komma över Atlanten och gifta sig med honom. Denne hann även med att vara dopvittne vid en släktings födelse i Bolberöd den 20 december 1886 och noterades då som arbetskarlen Håkan Andersson från Bigstone, Minnesota, Amerika.

Tre år före besöket i Sverige hade Hokan Anderson (som namnet skrevs ”over there”) blivit ägare av en gård om drygt 140 acres i Otrey township tillhörande Big Stone county i västra Minnesota. Svågern Håkan Olsson från Ekeröd och dennes syster Johanna (Mrs Lundqvist), som var gift med Lars Nilsson Lundqvist från Horsaskog i Verums socken, hade vid den tiden också skaffat sig gårdar i samma township och de var alla grannar i en trakt i Mellanvästern som man skulle kunna kalla ”Lilla Verum”. Av de 37 svenskfödda vuxna som bodde i Otrey township år 1900 kom totalt 12 från i Verums socken (från byarna Ekeröd, Hörlinge, Hovgården, Horsaskog, Bolberöd och Tågarp). På begravningsplatsen Eidskog Evangelic Lutheran Church Cemetary vilar åtskilliga personer födda i Verum.

Mathilda och Håkan fick i Amerika sammanlagt åtta barn varav sex döttrar: Henrietta/Etta 1888, Anna 1891, Mabel 1892 (gift med William Mark Zeider f 1882), Ruth 1893, Olga 1896 och Hulda 1897. I brevet till Ekeröd 1828 skriver hon att en dotter, Olga, är kvar hemma och de övriga som var bosatta i Kalifornien och Washington hade hon då inte träffat på flera år. Tulsa-Håkans farm i Otrey township är fortfarande i släktens ägo. Även den närliggande farm som svågern Håkan Olson från Ekeröd byggde upp ägs ännu av hans sondotter Norma Olson Buholz (född 1923).

Norma Olson Buholz