DET HÄNDE ÅR 1904 del 2

Skriv ut

 

VITTSJÖ 1904- Det var eld och rök på mossen vid Emmaljunga i juli månad 1904. En äldre person upptäckte branden men larmade inte. Först vid 8- tiden började släckningen. Totalt eldhärjades 30 tunnland mossmark.

·Diskussionen om en järnväg mellan Perstorp och Vittsjö fortsatte, denna gång i Perstorp.
- I ”Hvar 8:e dag” fanns fyra bilder från Emmaljunga torfskola. Bilderna var förmedlade av fotograf Palmér, Vittsjö.

Tåget anänder Emmaljunga station

- En kvinna omkom vid en häftig brand i Frösboholma.
- Två man att skära hackelse är en för mycket. En av de två blev svårt sargade på fingrarna som syddes ihop på sjukhuset. Troligen kom bitarna att växa samman, antogs det.

Kreatursmarknad  med Vittsjö K:a i bakgrund

- Omsättningen var stor med nötkreatur vid oktobermarknaden då 70 nötkreatur avsändes söderut.
- Kyrkostämman föreslog att 50 kronor skulle skänkas till föreläsningsföreningen men kommunalstämman avslog.
- Väg- och Vattenbyggnadsstyrelsen godkände förslaget om ny vägsträckning från Snickaretorpet till Vittsjö.
- I Hårsjö skola hölls en fest för anskaffande av en orgel till skolan. Behållningen blev 100 kronor. Efter hand kom det in sådant belopp att det blev pengar över då en orgel hade inhandlats. För resterade belopp köptes ett väggur!
- Torvbolagets ”torfmagasin” i Emmaljunga blev färdigt och fyllt med torv. Även disponentbostaden är i det närmaste färdig. Flera andra hus är under byggnad.
- Teckningen fortsatte för uppförande av ett gräddmejeri.
- Hulda Svensson i Emmaljunga annonserade om nersatta priser inför julhelgen. Bland annat såldes Amerikansk fotogen för tolv öre litern. E Andersson hade en liknande annons införd. Då var det konkurrens i Emmaljunga!
- Vid årets slut hade Norra Skåne 72 prenumeranter i Vittsjö medan Hessleholms tidning hade 46 prenumeranter. Årsprenumerationen för Norra Skåne kostade 3:25.

- Julottan var förlagd till klockan 1 e.m. Detta beroende på att den ensamme prästen först skulle hålla julotta i Bjärnum. Nästa år var det omvända förhållandet.
- Vid årets slut var befolkningen antal 2 182, en ökning med 7 personer.