Byggnadssnickare Amner bodde själv i ett ruckel på Räset

Skriv ut

VITTSJÖ. Amner på Räset. Vem var Amner Charles Frans Christiansson på Räset? I Vittsjö socken fanns två platser benämnt Räset. Det ena Räset fanns vid Mörkhult och det andra i Boalt. Dagens kåseri handlar om Räset vid Boalt/ Hästhult och Amner Christiansson som var född 1879. Hans bodde själv i ett ruckel fast han var byggnadssnickare.

 

Amner var alltid prydligt och korrekt klädd.

 

 

Amner var i unga år byggnadssnickare hos byggmästare och var delaktig i uppförande av flera villor i Vittsjö. Under hela sin levnad var Amner helnykterist och var först medlem nykterhetsförening i Vittsjö och senare i Skånes Fagerhult då det var kortare vägsträcka till Fagerhult.

Amners fallfärdiga ruckel där han bodde.

Amner var vetgirig då han var prenumerant på både Stockholmstidningen och Kristianstadsbladet och kanske även på Norra Skåne. Det fanns ingen elektricitet i stugan varför det blev stearinljus och karbidlampa som upplysning i mörkret. Han hade flera uppslagsverk som han verkligen läste igenom med stor noggrannhet där han hämtade sitt allkunnande.

Amner deltog i frågesport och svarade korrekt på en fråga men underkändes. Han protesterade men ledaren visade ett uppslagsverk där svaret fanns. Amner bad ledaren stanna kvar medan han cyklade hem och hämtade sitt uppslagsverk och där fanns Amners svar. Hur tvisten löstes är obekant. Amner hade stor kunskap om det mesta som hände lokalt och ute i världen. Inom föreläsningsföreningen tillhörde han styrelsen under flera år.

Amner 3:e f v på kalas hos Håkan på Brönjet.

Amner var godmodig och hjälpsam. Han var ofta i mitt hem och hjälpte till med skörde- och skogsarbete samt framtagande av eldbrand till vår bostad. Visserligen bodde han ensamt och ödsligt men deltog i kalas och julagillen och var alltid prydligt klädd med kostym. Han diskuterade gärna vad som hände lokalt och ute i världen.

Kåsören fick julkort från Amner som överlämnades personligt med en liten julklapp.

Då hemvärnet bildades 1940 var Amner en av de första som anmälde sig till värnet och deltog till hundra procent i alla samlingar oavsett väder. Som hemvärnsman hade han sitt vapen (mausergevär) hemma med så kallade träpluggar som ammunition. Vid ett tillfälle var han i mitt hem och avlossade i rask följd några skott med träpluggar. Vid mobilisering fick min moder cykla in till Amner och lämna meddelande. Det dröjde inte många minuter förrän Amner i hemvärnsuniform och geväret på ryggen kom cyklande i full karriär och ropade: Nu är det krig!

Amner på utfärd till Lund där han köpte ”spatserkäpp” till ungdomarna.

På lediga stunder sysslade Amner med bokbinderi. Han hade en samling på flera hundra exemplar av litteratur. Flera av dessa hade han bundit in med noggrannhet. Han var även anlitad av biblioteket där hans kunskap som bokbindare uppskattades.

Amner Christiansson omkom vid en trafikolycka år 1954 i Skånes Värsjö något över 75  år gammal.