Bussutfärd – ut i de blå del 3

Skriv ut

KULLABYGDEN. Mätta och belåtna sitter vi åter på bussen, på vägen mot Södåkra finns Sveriges största äppelodling, ja den är större än den i Kivik.

Men nu var det inte dit vi skulle utan till Fjälastorps skola. En skola som var i bruk från 1890 till 1940 då den lades ner. I huset fanns en lärarbostad och skolsal, barn gick 1:a och 2:a klass där och 1927 blev det en tillbyggnad då fler och fler barn kom till skolan.

När det blev tal om rivning till förmån för golfbana med parkering därtill tog hembygdsföreningen tag i det hela och efter många om och men är nu skolan klassad som byggnadsminne sedan år 2000.

Sedan 2003 bjuder man in alla 3:dje klassarna i Höganäs kommun att under en dag få gå i tidsenlig skola från 1931. I god tid får klasserna veta hur dom ska vara klädda, ha med egen matsäck – något så modernt som plastpåsar eller burkar får inte förekomma, allt ska vara så tidsenligt det bara kan. 

Barnen kommer till skolan och tas emot av sin fröken, får namnlappar om halsen, ställer sig i en ring, läser en ramsa, snurrar ett varv och så kommer man till 1931.

Innan barnen får sätta sig vid sina bänkar får de ställa sig längs väggen och sen talar fröken om var dom ska sitta, varannan pojke , varannan flicka. Att sitta och vara tyst, räcka upp handen när man kunde svara på frökens frågor.
Skoldagen är från 8.30 till 13.30, man börjar med att sjunga en psalm – Din klara sol går åter upp.
En bön läses, sen följer kristendom, räkning, välskrivning med bläckpenna som ska doppas i bläckhorn. Då det inte finns något rinnande vatten i huset får man tvätta sig i handfat som fröken ställt fram.

Utedass finns på gården.

I början var det en del som var tveksamma till detta koncept men numera ser 3:dje klassarna i kommunen fram emot att få åka till denna skola.

Även vi fick pröva på skolgång a la 1931, sjunga skolsånger, ovan nämnd psalm, huvudräkning samt välskrivning

Tiden går fort när man har roligt och när vi tackat för oss i skolan bar det iväg till eftermiddagsfika som avnjöts på Albertsgården i Norra Häljaröd.

(bilder från Albertsgården)

Efter all mat och alla intryck vände vi så åter mot Vittsjö och det märktes på stämningen i bussen att alla var nöjda med dagen. Varma applåder till arrangörer, guide och förare.