Gatukök på Raka Spåret i ny regi med grillpaviljong

Skriv ut

Vittsjö Gatukök. Sedan några dagar tillbaka finns åter ett gatukök i kulturorten Vittsjö. Den anrika järnvägsstationen med tillnamnet Raka Spåret är åter bemannat med personal. Ett gatukök skall bjuda gästerna på ett rikt urval. De som nu har ansvaret för denna service är André och Julie Blomqvist och som kommer att få god hjälp av ”gamle” kocken Charles Blomqvist som är välkänd för både god service och god mat på tidigare Munskänken i Vittsjö. Det är bäddat för samma förhållanden på Raka spåret.

André och Julie framför gamla järnvägsstationen, nu Raka Spåret.

År 2009 började förberedelserna att öppna service i gamla stationshuset och namnet Raka Spåret etablerades. Järnvägsvagnar kom på plats som serveringslokaler 1998 men denna serviceinrättning avvecklades 2002 och sex ägare övertog serveringen. Sedan dess har det varit flera ägare till serveringen med allehanda rätter på menyn. Upphovet till årliga Spelmansstämman skedde just på Råka Spåret 1997.

Gatuköket ligger bra till då det är enda gatuköket mellan Hässleholm och Markaryd där det snabbt serveras lagad mat, hamburgare med äkta svenskt nötkött, eller varm korv med bröd och mos. ­

-Vi bjuder på riktigt mos från potatis och inte mos från fabrikstillverkat potatismjöl, berättar André.

André och Julie välkomnar till..

 …Raka Spåret!

André har en gedigen erfarenhet som kock under 10 år med anställning på restauranger bland annat i Malmö. Raka Spåret blev ledigt som gatukök och då passade André på att åter söka sig till orten där han är uppväxt. André och Julie kommer efter hand att bli ännu närmare sitt gatukök då bostaden kommer att etableras på våningen över gatuköket. Gatuköket är tills vidare öppet måndag-fredag klockan11-20 men tiderna kan justeras framöver! Inom kort kommer caféet att erbjuda hembakade läckerheter. I sortimentet förekommer ingen servering av alkoholhaltiga drycker då många gäster är vägfarande.

Krögarparet redo att ta emot gäster

Gatuköket är strategiskt placerat intill tågens hållplats dit de rälsburna tågen kommer i stort sett varje timme. Resande från Hässleholm, Bjärnum och Markaryd kan besöka Raka Spåret för måltid och fortsätta sin resa en timme senare!

Den gamla väntsalen har delvis behållit gamla möbelutrustning, ribbade vilobänkar med naturligt ryggsvank! och en del nya möbler har tillkommit. Gamla fotografier från järnvägens barndom finns på väggarna liksom gammal tågutrustning. Den gamla telefonhytten finns kvar men utan telefon. Även den antika personvågen skall komma på plats. Då väderleken tillåter kan sittplatserna utnyttjas i närbelägna parken då kan även grillpaviljongen besökas med glödbädd av kol.

Järnvägen kom till Vittsjö 1890 och snart uppfödes även en järnvägsstation. Tågen kom och stannade många gånger ända till 1978 då all trafik susade förbi stationen. År 2013 började Pågatågen att stanna och denna service har utökats.