Problem att sova, -djuren undviker öppna platser, - Fullmåne?

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Fullmåne är den månfas då solen belyser hela den halva av månen som är vänd mot jorden. Vid fullmåne går månen upp samtidigt som solen går ned. Tidsintervallet mellan två fullmånar — den synodiska månaden— är ungefär 29 dygn.Fullmånens ljus utnyttjades förr till utomhusaktiviteter som skörd, jakt och fiske. Män verkar sova sämre under månens första faser.

Mäns sömn verkar påverkas mer än kvinnors av månens cykel. En studie som genomförts av forskare vid Uppsala universitet visar att många män sover sämre under månens första faser medan kvinnornas sömn i stort sett inte påverkades alls.

Tidigare studier om månens cykel och sömn har delvis visat motstridiga resultat. En del har visat på ett sammanhang, medan andra inte kunnat se någon sådan koppling. Det finns många olika möjliga förklaringar till de här skiftande resultaten, till exempel att en del av dem var slumpmässiga fynd. Många tidigare studier kontrollerade inte sina analyser för sammanblandning av orsaksfaktorer som är kända för att påverka människans sömn, så som sömnapné eller insomni.

Under månens kommande fas ökar mängden upplyst månyta sett från jorden och tidpunkten som månen korsar en plats meridian skiftar gradvis till sena kvällstimmar. Under månens avtagande fas minskar däremot den upplysta ytan och tidpunkten för när månen passerar en plats meridian rör sig mot dagtid.

Hjärnaktivitet mättes under sömnen
Forskarna använde polysomnografi för att mäta sömnkvaliteten hos 492 kvinnor och 360 män som sov hemma i sina egna sängar. Genom elektroder som fästes på huvudet mättes bland annat elektrisk aktivitet i hjärnan och ögonrörelser. Personerna vars sömn registrerades visste inte att det var kopplingen till månens rörelser som forskarna var intresserade av.

– Vi kunde se att män vars sömn mättes under månens första faser hade sämre sömnkvalitet och vaknade oftare under natten jämfört med män vars sömn mättes under månens avtagande faser. Hos kvinnorna var sömnen i stort sett opåverkad av månens cykel. Våra resultat var robusta för justeringar för kroniska sömnproblem och sömnapné, berättar Christian Benedict, docent och sömnforskare vid Uppsala universitet och ansvarig för studien.

Hans hjärna kanske mer känslig för omgivande ljus
En möjlig mekanism som kan förklara månens inverkan på sömn är mängden solljus som reflekteras från månen runt tiden då människor vanligtvis går och lägger sig. Dessutom har en nyligen publicerad studie visat att mäns hjärnor kan vara mer mottaglig för omgivande ljusförhållanden än kvinnors, berättar Christian Benedict.
– Vår studie kan dock inte slå fast om det är månens cykel som påverkar sömnen hos män eller om måncykeln samvarierar med någon annan faktor som påverkar sömnen, säger Christian Benedict.

Kan man skylla sin dåliga sömn på fullmåne?
Fullmåne. Hur sover du när det är fullmåne? Påverkar den sömnen eller inte? Vad säger forskningen? Få svar på dina frågor om ämnet.

Sedan urminnes tider har fullmånen varit ett mytomspunnet fenomen som fått skulden för en rad olika ting. Däribland den vanliga företeelsen att den sägs påverka vår sömn. Men finns det verkligen någon vetenskap som styrker det? I detta inlägg tar vi reda på mer om detta. 

Vad är fullmåne?
Fullmåne är en av månens faser som inträffar när månen är på motsatt sida av jorden från solen. Fullmånar är även traditionellt sett förknippade med temporär sömnlöshet, sinnessjukdom och olika “magiska fenomen”. Ett av de vanligare fenomenen är där en människa förvandlas till en varulv.

Slutsatser från studien kring fullmånens påverkan
Att tro att detta helt beror på ljuset som en fullmånen ger kan tyckas vara en trolig anledning. Men samtliga testpersoner var placerade i ett mörkt rum och därav konstaterade forskarna att förändringarna inte kom från ljuset. Däremot menar forskarna att den troliga förklaringen istället handlar om att testpersonerna var synkade med månens naturliga cykel. Professor Christian Cajochen menar att månens cykel biologiskt påverkar människans sömn – fast att man inte alltid ser den eller känner till dess faktiska månfas.  Således kan också vissa människor vara mer känsliga för månen än andra, säger forskarna.

Effekterna av fullmåne
Österrikiska Sleep Medicine and Sleep Research har studerat sömnmönstret hos 391 personer från olika europeiska länder. Cirka hälften av testpersonerna hade någon form av sömnproblem men ingen av deltagarna visste att forskningen skulle studera effekten av månen. Testpersonerna ombads att varje morgon när de vaknade skriva en sömndagbok där de utvärderade natten med bland annat sömnkvalitet och hur länge de sov. De var också försedda med rörelsedetektorer så att forskarna kunde mäta huruvida deras sömn varit.  Resultatet visade att 8% av testpersonerna fick ökade sömnproblem när det var fullmåne medan hela 25% rapporterade att dem tvärtom hade sovit bättre än vanligt.

Månens dragningskraft – Gravitationen
En annan teori kring sömnproblem vid fullmåne baseras på månens påverkan på flödet av vätskor likt den som uppstår vid ebb och flod. Man talar här om dragningskraften som månen har  på de stora haven. Att samma kraft skulle kunna orsaka sömnbesvär. När månen står rakt ovanför kan den nämligen lyfta upp vattenytan med ungefär en decimeter. På samma sätt tror en del experter att månen påverkar vattnet i kroppen. Alltså att det påverkar de olika vätskorna som vandrar in och ut genom cellerna och styr välbefinnandet och illamåendet bland annat. Andra forskare avvisar dock detta och menar att gravitationsförskjutningarna på den mänskliga kroppen som uppstår vid fullmåne är ungefär lika stark som en mygga landar på ens huvud, alltså obefintlig.

Fullmåne – därför sover du sämre när månen är full
När det är fullmåne sover vi sämre. Eller gör vi det? Det finns många skrönor kring fullmåne och sömn och även forskningen har svårt att ge ett tydligt svar.
– Jag tror därför det kommer att fortsätta vara oklart lång tid framöver, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Få fenomen är lika mytomspunna som fullmånen. I alla tider har den fascinerat människan och kopplats till allt från myter, drömmar och vidskepelser. Fullmånen har även tillskrivs förmågan att påverka medicinska tillstånd och dessutom styr den tidvattnet.

Många människor upplever också att fullmånen påverkar sömnen och att de en gång i månad alltid sover lite sämre. Men hur ligger det till egentligen och vad säger forskningen?

TILL‌ ‌SERIERNA‌
Det är inte helt lätt att svara på säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och seniorprofessor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. Det har gjorts en rad studier genom åren där en del visar att det finns ett samband mellan sömnsvårigheter och fullmåne, medan andra studier inte visar på något sådant samband.
– Det finns ingen samstämmighet alls om det har någon effekt. Men det finns olika falanger som hävdar det ena och det andra, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Det finns inget som tyder på att fullmånen kan kopplas till att vi sover sämre, enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt
Det är som sagt inte ett helt outforskat område, även om de studier som gjorts är få och håller låg kvalitet, enligt Torbjörn Åkerstedt. I en schweizisk studie från 2013 konstaterade forskarna att försökspersonerna tog fem minuter längre på sig att somna och sov 20 minuter mindre jämfört med en natt då det inte var fullmåne. En annan studie från 2019 visade ett samband mellan fullmåne och försämrad sömnkvalitet, till exempel djupsömn, insomningstid och total sömntid. Månljuset i sig kunde uteslutas som orsak eftersom studien genomfördes under kontrollerade förhållanden.
– Problemet med flera av de studierna är att deltagarna märker att det är fullmåne och tänker på det när de går och lägger sig och så sover de sämre. Sen tror de att de beror på fullmånen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Påverkar månens dragningskraft?
En teori kring att sömnen skulle påverkas av fullmånen är att vattnet i våra kroppar skulle påverkas på samma sätt som tidvattnet av månens gravitationskraft. Men den teorin bedömer Torbjörn Åkerstedt som väldigt osannolik.
– Det finns alldeles för lite vatten i människan för det. Månens dragningskraft påverkar inte heller vattnet i sjöar och mindre innanhav. I så fall skulle även sjöar sjunka och stiga som havet. Det krävs alltså stora volymer vatten för att det ska ske en påverkan.

I stället tror han att det handlar om en slags förväntan på att inte kunna sova som sedan inträffar. En föreställning som går långt tillbaka i tiden.

– Den här uppfattningen härstammar från urminnes tider. Det är en del antropologer som kopplar det till när folk arbetade nästan dygnet runt vid skördetid och då förstås märkte när det var fullmåne. Föreställningen om att man sover sämre vid fullmåne finns det en gammal tradition kring, säger Torbjörn Åkerstedt.

Känsliga personer påverkas av fullmånen
För att ta reda på hur det ligger till behövs fler studier, som görs i mer kontrollerade former där försökspersoner tas in vid olika tidpunkter omedvetna om att det är fullmåne. Men sådana studier är kostsamma och området är inte särskilt prioriterat av sömnforskningen.
– Jag tror därför det kommer att fortsätta vara oklart lång tid framöver, säger Torbjörn Åkerstedt.

Slutsatsen är helt enkelt att bevisläget är mycket oklart, men att mer tyder på att det inte finns ett samband mellan fullmånen och dålig sömn än tvärtom. Samtidigt kan man aldrig vara helt säker.

– Det finns ju alltid människor som upplever att de är känsliga, men tittar man på hela befolkningen finns det inget skäl att tro på det här.

Är man en av de personerna som upplever att de har extra svårt att somna eller sover sämre när det är fullmåne så är Torbjörn Åkerstedt råd tydliga.

– Försök se till att inte vara medveten om att det är fullmåne. Titta inte i almanackan och titta inte ut genom fönstret. För är det så att man har en förväntan att man kommer att sova dåligt när det är fullmåne så kommer det att slå in. Människan fungerar på det