Författarbesök på biblioteket i Markaryd

Skriv ut

MARKARYD. Ännu ett författarbesök lockade. Denna gången var det kemisten Ulf Ellervik, känd som expert- och experimentmannen från TV-programmet "Fråga Lund”.

Men denna kvällen var han inte utrustad med varken vit rock eller skyddsglasögon!

Ulf Ellervik

Inga experiment här, utan snarare försök att förklara molekylernas värld. -För mig, som läste kemi på 1960-talet verkade det vara en omöjlig uppgift, men Ulf tog det lugnt och tydligt med vackra bilder som visuell hjälp. All materia byggs upp av grupper atomer som kallas för molekyler. Beroende på hur molekylerna är sammansatta, vad som läggs till resp. tas bort får molekylerna olika egenskaper.

Luktsinnets kemi
EX. Luktsinnets kemi är direktkopplat till hjärnan med ung. 400 luktreceptorer, men med minnets hjälp kan vi känna skillnaden på ca 10.000 olika lukter. Molekylernas uppbyggnad talar om för luktsinnet ex vilken frukt vi känner doften av. Ofta är en lukt uppbyggd av olika ämnen. En jordgubbe t.ex innehåller 1000-tals ämnen!

Ulf uppehöll sig vid både lukt- och smaksinnet, där vi kunde relatera till oss själva.

En del av hans böcker

Ulf Ellervik har skrivit många böcker om sitt gebit. För den som vill veta mer, rekommenderar jag hans böcker här. Han försöker verkligen göra ett svårt ämne lättbegripligt.

Bibliotekarie Pia Hardinsson tackade Ulf efter frågestunden

Publiken skyndar hem för att få se Ulf svara och experimentera i "Fråga Lund" och Ulf körde hem till Löddeköpinge eftersom TV-programmet spelades in i maj månad.