Fullsatt då Bertil Sandström berättade om Lennart Hyland

Skriv ut

MARKARYD. Markarydsbördige Bertil Sandström, Osby, känd från TV och radio såväl nationellt som lokalt, besökte i söndags för åttonde gången Markaryds Föreläsningsförening i Gula Huset inför ett 40-tal besökare. Han berättade om "När Lennart Hyland regerade Sverige" och presenterade också ett antal originalinspelningar.

Sandström inledde med att Lennart Hyland var född i Tranås år 1919 och började sin yrkesbana som journalist på Barometern i Kalmar. År 1945 anställdes han vid Radiotjänst och tog snart över Sven Jerrings roll som sportreporter och blev mäkta populär med sin snabbpratande röst i att referera. När han refererade ishockey, var han ibland före pucken. Det berättas att Roland Stoltz sa till honom vid rinken: "Prata inte så fort! Vi hinner inte med."

Vidare berättade Sandström om hans eminenta stil som programledare i radio och TV i bl.a. Karusellen (1951-1954), Stora famnen (1958-1959) och Hylands hörna (1961-1983).

Som sportkommentator är Hyland kanske mest känd för referatet av Sveriges VM-guld mot Canada i VM-finalen i ishockey i Colorado Springs i öppen bur av Nisse Nilsson: "Den glider in i mål!, den glliiider in i mååål!

Under Lennart Hylands tid fanns det många idrottsmän i Sverige, som försökte sig på till mångas glädje och somligas fasa att sjunga in grammofonskivor. Flera sjöng hellre än bra. Sandström spelade upp ett antal sådana inspelningar med t.ex fotbollsspelaren Lennart "Nacka" Skoglund, bandyspelaren Gösta "Snoddas" Nordgren, boxaren Ingemar "Ingo" Johansson och ishockeyspelaren Sven "Tumba" Johansson.

Publiken tackade Bertil Sandström med stora applåder.