Äntligen, vävdagarna i Glimåkra är tillbaka

Skriv ut

VITTSJÖ- GLIMÅKRA. Äntligen så är vävdagarna tillbaka igen efter några års dvala. Efter torsdagens avslutning på en helt fantastisk dag med likasinnade intresserade damer o herrar så kommer här ett antal foto som är tagna under min vandring på Glimåkra folkhögskola med närliggandes hus som också inrymde allehanda ting väl värda att beskåda. Vävdagarna där flera aktörer medverkar och många frivilliga hjälper till för att allt skall flyta på bra. Nya idéer och lite annorlunda upplägg var det i år, spännande. Men nu låter jag bilderna tala för sig själv och där läsarna kan vara med på resan. Jag har försökt att, och förhoppningsvis, titta/ hitta och här visa nytt/ äldre material.

Dagen avslutas med parad. Ingen brudklädsel här inte, men en annan viktig del i dåtidens kök och hushåll, nämligen för- förklädenas parad genom tiderna, handgjorda i vävens olika möns terteknik. I aulan var det Gunnel Andersson som berättade om att väva kläder med ull och vad det innebär med efterarbetet när varpen är nedklippt samt vad allt man kan göra. Modevisning och föreläsningen som jag själv var på var ju ett lyckodrag och drog fulla hus. Titta o kolla!

garner

…mera garn

vackra drällvävda

varma allmoge mönstrade vantar

fantasi och naturmaterial

vackra handvävda förkläden och en dam i härads- dräkt

skolelevers arbete

lekt med färg o mönster som blev fina kuddar

Elevernas arbete, knypplar på golv, spännande nytt

dekoration ute

blå dekoration

Något att fundera över i dagens samhälle.

Visst jag tog många många fler foto och detta var ett litet urval, hoppas att det kunde roa er till en stunds läsning. Tack till alla som var o är involverade i vävdagarna i Glimåkra hoppas på ett återseende. Det var så mycket, inte bara vävt tyger det var keramiker, måla med tråd, snida i träd, göra skisser men också mönster via den nya teknik via datorn, pyssla till allt det som man kan tillverka går till nya vidder med fantasin i sällskap.