Spökvandring på Hovdala

Skriv ut

HOVDALA. Under en rundvandring i ett nersläckt Hovdala guidas vi av Olavi Olsson längs våta lövtäckta gångvägar där vi får möta diverse människor "från andra sidan".

Det är alltså de döda som går igen och dyker upp lite varstans på vår vandringsväg för att berätta sina olika hemska eller sorgliga historier. Vi får möta den stackars fattiga kvinnan som kände sig tvingad att ta livet av alla sina tre små barn för att de skulle slippa svälta ihjäl.

Ett annat sorgligt öde som vi får ta del av är fadern och hans son som drack förgiftat kaffe och där fadern inte överlevde. Både adliga personer och tjänstefolk berättar sina olika historier som ibland kan vara mer humoristiska också.

På ett flertal ställen visar sig "vita frun", som även sjunger en för oss med en lite kuslig stämma.

Vid ett träd hänger det mytomspunna porträttet från mitten av 1700-talet av Jens Mikkelsen som senare adlades till Jöns Ehrenborg.

Han berättar att denna tavla får aldrig flyttas, för då drabbas Hovdala av en förbannelse. En enda gång har den tagits ner då man skulle ha en större fest på slottet och det fanns oro för att tavlan skulle skadas. På natten brann ladan på Hovdala ner. Sen dess har porträttet fått hänga ifred på sin plats. Inte ens när den behövde restaureras fick den flyttas, utan den person som skulle göra vid porträttet fick göra det på plats.

Duktiga amatörskådespelare gör en fantastisk insats och HeTS (Hessleholms Teatersällskap) har verkligen lyckats få fram den rätta spökstämningen!