Lars Påhlson föreläste om Schweiz i Markaryd

Skriv ut

MARKARYD. För sjuttonde gången besökte Lars Påhlson, Vinslöv, Markaryds Föreläsningsförening i söndags och föreläste och visade vackra bilder i Gula Huset om "Schweiz - det rika och vackra alplandet".

Han nämnde inledningsvis, att det i landet bor 8,5 milj invånare på en tiondel av Sveriges yta, samt att det talas 4 språk: Tyska, franska, italienska och rätoromanska. Han fortsatte med att berätta från sin resa från norra delen ned till sydvästra hörnet av Schweiz.

Vid floden Rhen ligger staden Basel, som är inkörsport norrifrån. Staden är känd för sin stora läkemedelsindustri. Floden Rhen är segelbar för större fartyg upp genom Tyskland och ut i Nordsjön. Schweiz är faktiskt världens 70:de sjöfartsnation trots avsaknad av havskust.

Han berättade vidare, att landet är indelat i 26 delstater (kantoner), vilka alla har ett stort självbestämmande. Dessa kantoner ingår i det schweiziska edsförbundet från år 1475.

Sju mil sydväst om Basel ligger den lilla staden Biel i en dalgång vid Jurabergen. Staden är känt för sin klockindustri med tillverkning av märkena Rolex, Omega och Swatch. Påhlson berättade, att till företagets 175-årsjubileum tillverkades en Patek Philippeklocka, som såldes för hisnande 31 milj dollar. Uret hade 20 komplikationer och 2 urtavlor.

Huvudstaden Bern, som betyder björn, blev huvudstad i mitten av 1800-talet. Den är inte så stor, bara 130 000 invånare. Han visade bilder från det astronomiska uret, floden Aar och parlamentet Bundeshaus.

Därefter lämnade Påhlson de stora tysktalande delarna och ställde kosan mot fransktalande delen av sydvästra Schweiz. Först besöktes den lilla oststaden Gruyère. Han berättade att ostarna saltas och lagras i åtta månader före försäljning. I Gruyère är det vanligt, att man vid högtidliga tillfällen blåser i 4 meter långa alphorn, som kan höras på 10 km:s avstånd.

Staden Lausanne vid Genèvesjöns norra strand, byggd på kullar, var nästa anhalt. Staden är säte för Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) högkvarter. Staden kallas också för "Världens idrottsstad". I staden finns också en turistattraktion i form av Olympiska spelens museum.

Snart kom Påhlson fram till näst största staden Genève, ca 200 000 invånare, beläget vid den stora Genèvesjöns sydvästspets. Sjön är 300 meter djup. Staden är känd för filosofen Rosseaus födelsestad, reformatorn Johan Calvins hemstad och platsen, där Henry Dunant grundade Röda korset. Genève är dessutom hemvist för ett stort antal internationella organisationers huvudkontor och många utländska medborgare bor och arbetar i staden.

Slutligen visade Lars Påhlson mycket vackra naturbilder på Europas högsta bergsmassiv med stora glaciärer, Mont Blanc, som når 4810 meter över havet.

Föreläsningen gav säkert inspiration till att någon gång besöka det vackra alplandet.

Fler bilder från Schweiz: