Julmässa på Hässleholmsgården

Skriv ut

HÄSSLEHOLM: Så var det dags för den årliga Julmässan på Hässleholmsgården där diverse hantverkare får möjlighet att både visa upp och sälja sina olika produkter. Julmässan organiseras av Hushållningssällskapet Kristianstad och den allra första mässan ägde rum redan 1982. Utställarna kommer huvudsakligen från Skåne, men besökarna kan komma från många olika ställen i södra Sverige och beräknas uppgå till cirka 8 000 personer varje år. 

En av utställarna, Helena Fridarp från Blommor och Återbruk, satsar på återvinning av olika slag och har skapat en mängd personliga inredningsartiklar. "Jag tar vara på godispappret runt pralinerna och rullar sen in gula ärter i pappret", berättar hon. Dessa färgglada små kulor använder hon sen för att tillverka både kransar och granar.

Hon arbetar gärna med olika loppisfynd och saker hon fyndar i second-hand affärer. Där går det att hitta material till ett lågt pris och det är ju en fördel, menar Helena. Hon är civilekonom till yrket, men behöver arbeta med händerna och använda sin fantasi som motpol.

En annan utställare kommer från Heliga Elisabeths systraskap som hjälper funktionshindrade och föräldralösa barn i Östeuropa. De köper kläder, leksaker och läromedel till ett barnhem och ett psykiatriskt sjukhus för de pengar de får in. En ung nunna sålde en mängd olika figurer i form av handmålade granar, tomtar och dockor i trä. Dessa var inspirerade av den ryska babushka-dockan och kunde delas upp i flera små figurer som fanns inuti varann.

Ytterligare en utställare är glasmästaren Kristina Bengtsson från Tre rum och glas. Många vackra glasföremål i form av ljuslyktor, fina små glashus och kylskåpsmagneter visade hon upp.

Fler roliga ting att beskåda och kanske köpa var dammvippor tillverkade av indiska gethår…..

  …och små mjukisleksaker i form av julkakor. På matmarknaden i ett av de större husen fanns honung och annorlunda ljus tillverkade av bivax,…

… polkagrisar från Gränna, spettkakor, goda ostar och…

 … välsmakande fläderglögg som Anna-Maria Eriksdotter Gustavsson från Flädergården i Vinslöv bjöd ett smakprov på.

En mysig julstämning infann sig så sakta medan vintermörkret sänkte sig över frostigt gräs och den av marschaller upplysta Hässleholmsgården.