Birgers Bjärnumskrönika vecka 808

Skriv ut

Om detta berättade den gamle fabrikören Börje Nilsson för Sven Erik Persson i en intervju som gjordes någon gång på 1990-talet. Börje som avled förra året var infödd bjärnumsbo och hela intervjun med honom finns med i Fornminnesföreningens årskrift som utkommer lördag 1 mars, då föreningen har sitt årsmöte i Församlingshemmet här.

Många fler har berättat om sina minnen av hur det var med industrierna här. Vi möter original som Erik Tapp om vilken det sägs att han inte trivdes om man inte kivades med honom. Han älskade nämligen att få munhuggas med folk.

Här möter vi Hela Sveriges Karlsson, som var maskinförman på Baltik, Eskila -Malten och Otto Fredlund. Om honom sägs det att han hade kvar avlöningskuvert som var tjugo år gamla och aldrig varit öppnade.

Flertalet av dessa bjärnumsbor har Börje Nilsson också skapat porträtt av . När Börje avled blev hans porträttsamling till salu och med medel från Snapphanebygdens stiftelse inköptes de till museet. De är nu utställda där och kan beskådas. Museet har som tidigare öppet första och tredje söndag i månaden kl 14-17.

En bjärnumsbo som ägnar sig åt kultur på helt annat sätt är Per Nilsson som har förlaget Perenn. Per har specialiserat sig på böcker från Centraleuropa och Tyskland och själv översatt flera böcker från tjeckiska. Nu utkommer på hans förlag tysken Wolfgang Borcherts bok Utanför dörren. Han räknas som en av de viktigaste krigsskildrarna i Tyskland och Olof Palme återkom ofta till honom i sina tal. Andra böcker som Per givit ut är Liv med en stjärna samt novellsamlingen Drömmarnas kafé.  Per är ett namn att räkna med när det gäller kulturpersonligheter från Bjärnum fast han nu bor i Hässleholm.

På tal om att räkna får vi inte glömma "pärtan" den lilla historien med Bjärnumsanknytning. Detta hände nämligen i en skola här en gång på 1960-talet. Det var räknelektion i första klass och fröken frågade.

-Hur många frukter blir tre päron och fem äpplen?

-Åtta frukter svarade en elev.

-Bra sa fröken, och hur många djur blir fyra hundar och tre katter?

-Sju djur, svarade en annan elev.

-Rätt, och hur många barn blir en pojke och en flicka?

Eleven som fick frågan teg, men fröken upprepade sin fråga. Efter en viss tvekan kom sen svaret från eleven:

-Ja, fröken det kan ju bli många, men de får väl vänta tills de blir stora.

Soliga sköna vinterdagar önskas alla krönikeläsare från BIO i Bjärnum