Gotland runt på tre dagar

Skriv ut

GOTLAND. Trots att jag betraktat mig själv som ganska berest i världen har det funnits ett vitt område som jag ännu inte besökt. Att det dessutom är i Sverige har gnagt lite grann. Då mina barn även känt till detta faktum, fick jag boende på Gotland i present av dessa, då jag fyllde 70 år. Att denna resa skulle även ha en klar Bjärnumskoppling hade jag ingen aning om. Mer om detta senare.

Resan i sig tog fyra dagar men första dagen gick åt att resa från hemmet i Bjärnum till Pensionat Gula Hönan i Ronehamn, på sydöstra delen av Gotland. Pensionatet har tagit emot gäster sedan 1930-talet och är ett charmigt ställe med mycket historia.

Gula Hönan erbjuder vacker miljö och mycket historia.

Tre dagar är en kort tid för att besöka denna ö med så mycket att se. Dag ett, var vikt för den norra delen. På vägen var första stopp Ljugarn med sitt raukområde, Folhammar.

Raukområdet i Folhammar

Efter en del småstopp på vägen kom vi då fram till huvudmålet för dagen, Fårö. Ett besök här får väl anses som ett måste. Noterades att Fårö har det vackraste och noggrannast lagda stengärden av kalksten. Stranden vid Sudersand var både lång och vacker.

Lång, vacker och nästan folktom strand i Sudersund

Vackert lagda stengärden på Fårö. Bevisligen är vindkraft inget nytt.

Alla måsten om Gotland avverkades i ett ganska högt tempo. Raukar och Visby, stränder och natur avklarades efter ett noggrant schema. Som med alla resor är det inte bara det man ser som blir till minne, utan också de människor man möter. Då vi passerade ett krukmakeri i Hamra, skrek kartläsaren, tillika min hustru, stanna. Trots en låg hastighet lyckades jag inte stanna i tid. Efter en U-sväng kom vi då fram till krukmakeriet. Det visade sig ägas av den välkände krukmakaren och artisten, Göran Ringbom, kanske mest känd för den stora allmänheten som frontfiguren i ”Di Sma Undar Jordi”. Deras största hit är ”Snabbköpskassörskan” som många känner väl till. Göran stod ute vi brännugnen och försökte få ner temperaturen. Han berättade att det var saltglasering av ca 400 arbeten som hade glaserats i 1300 grader. Nu väntade han på att det skulle bli en temperatur så att det går att hantera alstren som fått sin glasyr. Det tar lång tid att få ner ugnen till 50 grader. När jag var inne i Görans verkstad såg jag att det hängde en Bjärtongitarr på väggen. Jag var då tvungen att tala om, att vi kom från Bjärnum där gitarren tillverkades en gång. Göran sken upp och sade, - En jävla bra gitarr, den bästa som tillverkats i Sverige. Lite stolt blir man då ens hembygd förknippas med något så positivt. Där var kopplingen till Bjärnum.

Bjärton tillverkade världens bästa svenskbyggda gitarrer enligt Göran Ringbom.

En annan person som gjorde avtryck hos mej var cigarrtillverkaren på Tektor Cigars, Joakim Widell. När Joakim flyttade till Gotland för 11 år sedan fick han tobaksfrö i inflyttningspresent. Tobaken odlas, torkas och fermenteras, för att sedan bli till cigarrer. Allt sker här på ön. Med lite hjälp av en man från Honduras kom han i gång med att handrulla cigarrer men är till största delen självlärd. Namnet Tektor kommer från Konrad Tektor, som var en rånare och mördare som hade storslagna drömmar men som åkte fast och sedermera blev avrättad. Avrättningen skedde ett stenkast från där Tektor Cigars idag har sin produktion i Stenkumla på Gotland. Eftersom rökning är skadligt för hälsan tyckte Joakim att namnet Tektor skulle passa. Förutom att tillverka cigarrer, har Joakim tre företag till. Resterna efter cigarrtillverkningen blir snus. Han tillverkar även en superstark sås och har ett dataföretag för programmering. Verkligen en driftig kille.

I en container sker tillverkning och försäljning av Tektors Cigarrer.

Värdinnan på pensionat Gula Hönan har sin svärmor boende i Arkelstorp. På frågan om hon tyckte Skåne var lika fint som Gotland blev svaret. -Det är så vackert där. Det är mycket finare än Gotland och där finns så mycket goda äpplen. Det är möjligt att både hon och Siw Malmqvist trots allt har rätt: ”Ingenting Går Upp Mot Gamla Skåne”