Det börjar bli dags
VITTSJÖ, BJÄRNUM.

Det har funnits kantareller att skörda en tid nu. Den ringa nederbörden den senaste månaden gör dock att hattarna är små, utom i lite fuktigare lägen. Mer regn har utlovats i nästa vecka.
Jo, visst är det hög tid att kolla svampkorgens kondition och att kniveggen är brynt. Det syns alltfler av våra bästa matsvampar i skogarna nu. Det är de så kallade mykorrhizasvamparna som lever ett för båda parter gynnsamt samliv med träd och buskar. De senare behöver tid på sig under vår och försommar för att de ska hinna tillverka så mycket socker att de kan dela med sig till svamparna. Det är därför som många svampar inte börjar visa sig ovan jord förrän nu i juli. Kulmen nås i augusti – oktober, då träden har extra mycket socker att bjuda svamparna på. Svamparna i sin tur är skickliga på att ta upp vatten och närsalter i så hög grad att de gärna delar med sig till skogsträden. På det sättet kan svamparna ”förlänga” trädens rotsystem i närmast ofattbar stor omfattning, och därmed gynna tillväxten. Det ekonomiska betydelse som svampar har i handel och hushåll är bara en droppe i havet, jämfört med den enorma tillväxtökning av skog som svamparna står för.

Då skulle grässtråna växa så högt som möjligt innan slåttermaskinen och lien med sina hemsnickrade lieknaggar kom fram för att meja ner de långa stråna som skulle bli hö och stickas upp på höskullen.
Nya tidens forskning har gett besked att gräset skall mejas vid viss stadie och då kan det bli både fyra och fem skördar på en säsong. Då skall stråna innehålla mest näring. Så säger vetenskapen.
