Lördagskåseri...
Fältmässig utspisning - eller ”den svåra konsten att lokalisera hungriga kompisar”….
Under volontärsskolan var kapten S kompanichef under en kort period. Vi skulle utspisas fältmässigt och han hade fått en idé om hur detta skulle rationaliseras.
Normalt hämtade varje man sin portion, vilket kunde skapa problem speciellt när det serverades mer än två ”flytande” rätter. Vi disponerade endast kokkärlets stora och lilla del. Visserligen hade vi lärt oss att stoppa potatis, bröd och dylik i fickorna och att sätta smörklicken i tumgreppet, men ibland räckte inte kärlen till och allt pysslande tog tid.
Kaptenen hade studerat problematiken och inledde sitt försök. Vi delades upp i matlag om fyra man. Dessa skulle hämta var sin rätt för fyra personer i kokkärlets stora burk. Eventuellt ”torra” rätter hämtade var och en för eget bruk i en depå. Efter mathämtningen skulle matlaget stråla samman, dela upp maten och äta ur kokkärlets lilla burk. Den här gången vankades ärtsoppa, pannkakor, sylt och svagdricka. Själv hade jag blivit tilldelad svagdrickshämtningen. Det var kolmörkt och sträng ljus och ljuddiciplin rådde. Nu försvann lojaliteten fullständigt hos de hungriga 17-18-åringarna.