Lördagskåseri...
"Backa-Kalens" mjölkhantering …och när han hade svårt att få in Brunte
När jag växte upp hade de flesta smågårdarna i byn kor och mjölken levererades till mejeriet för förädling. Det var handmjölkning som gällde, morgon och kväll. Mjölken silades i en mjölksil för att få bort even tuellt skräp som viftande kosvansar hade fört med sig. I botten på mjölksilen fanns ett filter. Mejeriet sålde engångsfilter men det fanns många som hade textilfilter som givetvis tvättades mellan varje användning. Hygienkontroller genomfördes fortlöpande genom andelsmejeriets försorg.
En gång stod jag och väntade på min tur i lantaffären. All kommers skedde på den tiden över disk, kölappar fanns inte och som liten skolepåg fick man ofta känna på att "störst är först".
Hade man tur kunde man få höra en och annan rolig replikväxling mellan handlaren och kunden. Den här gången skulle "Backa-Kalens Anna" köpa kalsonger till Kal (namnet något förvanskat av hänsyn till efterlevande). Hon hade en gäll röst och de plagg som handlaren förevisade föll henne inte i smaken.