Artiklar

Radskrivaren och skomakaren Malte Björk ”var överallt” – även i Verum 1949

VERUM. Sommaren 1949 hade Malte Björk gjort en reportageresa till Brogården i Verums socken för att intervjua Hjördis Tuvesson om den tama grönfinken ”Pippi” som hon och hennes storasyster Inez hade tagit hand om. Han berättar att flickorna blivit tillfrågade av en man som hittat den om de ville ha fågeln. Den blev sedan en vän till barnen och de behövde bara sträcka ut handen så kom han och slog sig ner på ett finger.

Bild

En flitig och mycket omtyckt lokalreporter från våra trakter omtalades i tidningen Arbetet den 9 oktober 1949 i följande ordalag: Han har hunnit tänka mycket ”kors och tvärs” över skosulorna och är med överallt som bygdemeddelare, fotbollsdomare, dansmusiker, fornminnesvårdare, studiecirkelmedlem eller rätt och slätt som visseltoftabo med en sällsynt lidelse i sin kärlek till hemtrakten och folket där. Artikelförfattaren kallade herr Björk: en liten man med montybasker.

Bild

Så här klädd i ”monty-basker” minns vi Malte Björk (1911–1965)

I februari 1965 hade Arbetet en dödsruna om honom: Herr MALTE BJÖRK, Visseltofta, har avlidit i en ålder av 53 år. Han har i många år varit tidningen Norra Skånes lokalkorrespondent på orten. Han var född i Onslunda. I sin ungdom prövade han på olika yrken och arbetade en tid i Hässleholm. För ungefär trettio år sedan bosatte han sig i Visseltofta där han i 18 år arbetade som skomakare för att sedan bli medarbetare i Norra Skåne.

Chefredaktören Einar Ohlson skrev i Norra Skåne: Sjukdom i unga år tvingade Malte till ett stillasittande arbete som skomakare. Men desto rörligare var han på sina färder i bygderna, inte bara hemomkring utan även en bit upp i Småland. Han intervjuade människor i olika situationer, men var framför allt en naturreporter av rang. Hans naturkunnande blev med tiden stort, och han åtnjöt aktning även bland zoologer. Som en ungdomens vän var han också med om att starta idrottsförening på hemorten. Även musik hade han sysslat med under många år i en orkester - denne Norra Skånes ambassadör i Nordskåne.

Bild

Annons om Skyttefest i Verum sommaren 1948 då Musses orkester spelade ”Gammal Dansmusik” under ledning av Malte Björk.

Osbybördige Lasse Holmqvist var en av många som beundrade Malte Björk. I en intervju som journalisten Jan Richter i Malmö gjorde för Expressen 1971 tillfrågas Lasse om vilka favoritgäster han ville ha vid sitt sista ”På parkett-program”. Programledare? — Malte Björk, så klart. Han var skomakare och skräddare i Visseltofta när jag var ung. Dessutom var han korrespondent och radskrivare på Norra Skåne. En utmärkt berättare och en fin intervjuare.

 

Några noteringar om förtroendemän i Verums gamla kommun

VERUM. I dessa två idyller vid Vieån kan man spåra Verums gamla kommun, som upphörde 1952. På vänster bild ses gamla folkskolan, där även sockenstugan fanns. Bilder Kommunalstämmorna hölls där fram till början av 1930-talet. På högra bilden ses kommunalhuset, som uppfördes 1930. Där fanns även telefonväxeln och sedermera kontor för Verums sockens sparbank.

Theodor Persson var den yngste sonen från nämndemannen i Brogården Per Svenssons första äktenskap med Else Jönsdotter. I Per Svenssons andra äktenskap föddes Edvard Persson (1881–1956) som blev ingenjör i Amerika och Gustaf Persson (1883–1942) som blev lanthandlare i Verum efter några års vistelse i Amerika. Theodor Persson blev lantbrukare i Ekeröd och var gift med Elise Constance Andersson från Mölleröd.

Han blev kommunalnämndsordförande redan som 24-åring efter en märklig episod. Den 55-årige bonde från Maglaröd som stämman valde i december 1888 sade sig inte vara kompetent att sköta posten, utan ansåg att Theodor Persson borde ha posten och begärde att ny stämma skulle utlysas. Söndagen den 20 januari 1889 valdes i stället Theodor Persson till ordförande. Han omtalas i dödsrunan som en av Verums sockens mest betrodda kommunalmän. ”Under sin krafts dagar ägnade han en stor del av sin tid åt det kommunala arbetet…Vidare var han en flitigt anlitad boutredningsman och auktionsförrättare.”

Läs mer: Några noteringar om förtroendemän i Verums gamla kommun

2023 års Hittaut - nu är det slut

VITTSJÖ. 30 november. Och Anders braskar. Om julen slaskar får vi väl se…

Idag avslutas Wittsjö Hembygdsförenings 8 månader långa aktivitet Hittaut 2023. Mellan 340 och 350 personer har promenerat, joggat eller sprungit och letat 40 olika kontroller i Vittsjös norra, västra och södra delar.

Tanken har inte bara varit att ge träning i kartläsning och välbehövlig motion. En annan avsikt har varit att öka kännedomen om närmiljön. Kontrollpunkter har i görligaste mån valts vid natur- och/eller kulturhistoriskt intressanta platser.

Kontrollerna nära kyrkan och skolan har varit de mest välbesökta, medan för dem mellan Hårsjövägen och Västanskogen gäller det motsatta. Totalt registrerades 7196 individuella besök sammantaget vid de 40 kontrollerna.

Läs mer: 2023 års Hittaut - nu är det slut

Skördemarknad i Visseltofta

 VISSELTOFTA. På september månads sista dag var det traditionsmässig skördemarknad i Visseltofta.

Många utställare visade och sålde medhavda, ofta egenhändigt tillverkat eller odlat.
Utomhus såldes böcker om Visseltofta, och blev man hungrig var grillen tänd och här grillades det korv. Nu följer ett axplock av försäljarna med kommentarer därtill.

Trädgårdskonst av ljus och glas av John från Bjärnum

Susanne piffade upp gamla korgar med inflätad pil och sålde orange pumpor, dock ej odlade!

Dawlat från Emmaljunga frestade med honung och syriska kakor med dadlar

Läs mer: Skördemarknad i Visseltofta

Lördagskåseri---

Klädsel "Som man är klädd, blir man hädd" (hånad), är ett gammalt talesätt som man glömt mer eller mindre. När det gäller begravning så har nog klädseln varit den mest viktigaste delen av sorgearbetet. Men sorgen blir ju inte mindre om man kommer i städad klädsel eller hur? Den döde kan ju inte själv delta i jordfästningen. Vi var på begravning i torsdags den 4/9 där fanns folk med klädsel i allt från knäbyxor till jeans, en och annan färgglad skjorta, till och med en sörjande hade mössa på under akten. Där spelades och sjöngs Elvislåtar och till och med Peps Perssons "Spelar för livet”. Jag upplevde inte att de närmast sörjandes ögon tårades mindre på grund ovanstående.

Hannah Wilkinson hyllar Vittsjö GIK

VITTSJÖ. Nya Zeeland slog helt otippat Norge med 1-0 vid VM-premiären under torsdagen. Detta efter mål från tidigare Vittsjö-spelaren Hannah Wilkingson.

Efter matchen hyllar Hannah sina tidigare svenska klubbar Vittsjö GIK och Djurgården. ”-Jag vill tacka dessa klubbar, för jag hade inte varit den fotbollsspelare jag är idag utan de klubbarna. Tack för att ni värvade mig och gav mig chansen att spela i en av de största ligorna i världen” - säger Hannah Wilkingson vid intervju.

Nya Zeelands seger över Norge är den första vinsten i VM för nationen någonsin.

 

Nilla Fischer föreläser i Farstorp?

FARSTORP. Föreläsningsföreningen i Farstorp försöker få fotbollsstjärnan och kändisen Nilla Fischer, 38 år, från Verum att medverka under en kväll nu i höst.

Nilla är ständigt aktuell, trots att hon lagt fotbollsskorna på hyllan för gott. Hon har i stället snörat på sig dansskorna, då hon lördagen den 18 mars debuterar i det populära programmet Let´s dance på TV4. I juni kommer hon också ut med en biografi – om flickan från Verum och Vittsjö.

- Vi hoppas kunna hitta en lämplig dag för Fisher att framträda här i Farstorp, säger Ulla Stridsberg, ordförande i den livaktiga föreläsningsföreningen, vilken 2029 firar 100-årsjubileum.

- Ett besök av Nilla i höst skulle vara toppen för oss. Numera – efter fotbollen – studerar Nilla Fischer, som bor i Östergötland med sin familj, till polis, på distans. Hon besöker då och då Växjö i sin utbildning.

Föreningen i Farstorp erbjuder varje höst och vår allmänheten totalt sex föreläsningar i de mest skiftande ämnen. Bygdegården är samlingsplatsen.

Det hände för 100 resp 50 år sedan

VITTSJÖ. 1923 Vittsjö. Edith Nilsson reade ut alla sorters skodon. Emmaljunga Torffabrik annonserade efter 700 slipers till spår mellan Emmaljunga och Yxenhult. Nytt sågverk uppfördes vid Karl Eneroths fastighet med Sjunne Svensson och Karl Eneroth som ägare. BILDSjunne: Sjunne Svensson som var delägare i sågverk. Vittsjöbor på slädfärd till Bjärnum överfölls av sex pojkar som bombarderade släden med ett antal snöbollar. 20 sökande förklarade sitt intresse som sjukvikarie för småskollärarinna vid mellanskolan. Harald Svensson, Höjalen förbjöd all jakt samt lösspringande hundar på sina marker under jakttid. Alma Jönsson öppnade Charkuteri- & Brödaffär samt köpte ägg och smör till dagspris i Josef Nilssons fastighet. Kyrkostämman beslutade att låta skolrådet uppföra skolhus för mellanskola i Emmaljunga sedan alla ritningar hade godkänts. Henry Persson i Emmaljunga sålde velocipeder samt utförde reparationer. Kommunalfullmäktige fick kännedom angående Anton Anderssons testamente. 1973 Skytteföreningen ordnade skytte på skjutbanan i Lehult under sportlovet. LES i Korsahåla blev bäste skåning under Vasaloppet. BILDLES: LES vid Korsahåla med några startnummer i Vasaloppet. Detta år fanns de fortfarande fastigheter i Snärshult som var utan elektrisk ström. Vid MHF:s 15 årsmöte var avdelningens första ordförande Fritz Björklund hedersgäst. BildBjörk: Fritz Björklund. Alla inbjöds till kostnadsfri ympning mot polio. Vittsjö Hus i Gundrastorp med 20 rum och rosendoftande badrum var ledigt för uthyrning.

Frisör förr och nu i byn

VITTSJÖ. Det brukar gå några veckor sen måste man bara besöka en frisör/ frissa och det är dit jag ska i eftermiddag. För några år sedan så fanns det många fler i byn som hade utbildning inom frisöryrket. Idag är det endast två frisörer som verkar inom området, de friserar både herrar och damer. Jag passar på och frågar lite om, hur och varför det blev just frisör och i Vittsjö.

Bild1 Frisören själv

Lite information om personen först, jag frågar och hon kommer med svaren. Hon heter Caitlyn Pham, kommer ursprungligen från Vietnam.
När jag frågade henne om valet av yrke så säger hon till mig att det var en ren slump. Genom utbildningstiden i Jönköping och under lärlingsåren som hon var anställd så dök tanken upp att hon längre fram skulle ha en egen salong. Så efter noga letande efter något eget så dök den här salongen upp.
Ägaren till salongen i byn skulle gå vidare till nya utmaningar och då fick jag möjlighet ta över den. Läget är bra för salongen och bra underlag med kunder som stannade kvar och nya tillkommer hela tiden.
En bra idé är ju att jag har drop in så jag kan ta emot fler nya kunder, det är bara att gå in och fråga om ledig tid finns. Mina förväntningar har uppfyllts med råge jag trivs med mitt arbete. Tycker det är roligt och det är trevligt med den dagliga kundkontakten.
Här klipps, färgar, plockar bryn, permanentar jag hår och allt som hör till i en frisörsalong. Nya kunder är alltid välkomna säger Caitlyn.

I det vardagliga livet finns hennes familj som står högt på hennes priolista. Kvar på listan är att hon ska försöka börja träna av någon form, promenera eller träna på gym. Hon trivs jättebra i Vittsjö och ska hålla i saxen i många år framåt, det tänker hon göra säger hon.

Caitlyn säger att det mesta finns i byn med vad hon behöver här, fortsätter med att säga jag tycker det är så roligt att frisera kunderna och att dom är nöjda med mitt arbete som frisör. Så i dagsläget så stortrivs jag här med mitt yrkesval.

Bild 2 Gesällbrev

Caitlyn Pham utbildades i Jönköping och hon blev klar 2007 med sin utbildning och i salongen hänger hennes gesällbrev på väggen. Caitlyn säger att hon har haft sin salong i tolv år och tiden går så fort, intresset för yrket har infriat hennes förväntningar med råge. Hon har salongen här men hon bor med sin familj i Bjärnum. Hon avslutar vårt samtal med att berätta att hon är lycklig och glad över sitt yrkesval och det är så fint här. Välkommen tillbaka säger hon,
Hejdå.

 

Räddningsvärnet har nu hjärtstartare

VITTSJÖ. Räddningsvärnet har vid årsmöte omvalt Martin Andersen till ordförande i värnet. I styrelsen ingår även Martin Lorentz, Johan Jacobsson, Mikael Jönsson, Anton Svensson, Kenny Karlsson och Kristian Svensson. Värnet blev under förra året larmade 33 gånger.

 

Några av deltagarna vid årsmötet.

Årsmötet genomfördes under sedvanliga former där förra årets samtliga verksamheter lades med godkännande till handlingarna. Värnet har larmats till flera olika uppdrag och i utrustningen ingår numera också hjärtstartare. Värnet är en tillgång för bygden i alla avseende då de har god kännedom och allsidig utrustning.

 

Wittsjö hembygdsförening har årsmöte på lördag

VITTSJÖ. Den 11 februari 2023 kl 14.00 är det dags för Wittsjö Hembygdsförenings årsmöte i Vittsjö Medborgarhus dit alla är varmt välkomna!

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar blir det sång och musik av vår sånggrupp. Du är varmt välkommen att sjunga med om du vill!! Självklart blir det fika med hembakat bröd,där du själv får bestämma priset!

Sen kommer vittsjöfödde Albin Tingsvall och berättar sitt livs historia, om sin handbollskarriär, om tiden därefter och om sin bok "Allt jag förlorade genom att vinna”.

Och så blir det boksläpp! Årsskrift 2022 har premiär. Den har som vanligt många intressanta reportage och flera foton från året som gått. Det går bra att betala medlemsavgiften på årsmötet, antingen kontant eller med swish. Naturligtvis kan du som vanligt också betala medlemsavgiften 100 kr/person till Wittsjö Hembygdsförening bankgiro 5599-8496.

Vi hoppas på en intressant och trevlig eftermiddag!.

Mer info finns på hembygdsföreningens hemsida (klicka)

Välkommen säger Styrelsen

 

Riksteatern gav premiär i Vittsjö, ”Bolanders skor”

VITTSJÖ. På torsdagskvällen blev det faktiskt Sverige- premiär för komedin ”Bolanders skor” i ”lilla” Vittsjö. Inte illa av den lokala teaterföreningen att lyckas med denna bedrift. Och absolut högsta klass på skådespelare. Det blir svårt för den lokala teaterföreningen att övertrumfa detta!

Av den stora publiktillströmningen att döma fanns ett stort behov av kulturutbud. Detta kom den stora publiken verkligen att bjudas på denna torsdagskväll.

Två mycket kända och enormt duktiga skådespelerskor, Ing-Marie Carlsson och Anna-Lena Hemström spelade pjäsen ”Bolanders skor”. Det märktes absolut inte på dem att detta var en premiär, det var hög klass rakt igenom.

Föreställningen ”Bolanders skor” handlar om de två väninnorna och kollegorna Gunhild och Wiwi som sedan länge arbetat i den lilla butiken Bolanders skor. De har sina mycket bestämda rutiner – fisk på tisdagar, tvätt på torsdagar och sherry till fredagskaffet. Och dessutom bakning som är ett stort intresse. Livet rullar på precis som det ska år efter år.

På ett målande sätt beskriver de två damerna sitt liv under skol- och studenttiden. Båda sökte samma jobb och båda fick anställning vid Bolanders skor.

Direktören var trogen bestämda rutiner. Detta gällde även för de två anställda damerna. Varierande färg på direktörens fluga bestämde om Gunhild eller Wiwi skulle vara med vid ”inventeringen” på lagret. Naturligtvis fanns viss avund mellan de båda damerna.

Komedin varvas under pjäsens gång med tidsenlig musik och mycket passande vistexter.

Ovetandes om varandras hemlighet har damerna samma tanke, -arsenik. Detta blev ödet för den tidigare direktören för skobutiken som så hastigt dog och även för deras gemensamma plågoande Larry Björk?

Wiwi blir förälskad i Viktor, som även Gunhild är förtjust i. Nu startar en del problem för dem båda. Det blir ibland ett högljutt språk, vilket de absolut inte haft tidigare.

Vid en eftermiddagsfika har båda damerna bakat, båda med inlägg av arsenik. De bjuder varandra och båda drabbas av samma öde som deras tidigare offer.

Bolanders skor är en historia om vänskap, trygghet och hämnd. En berörande ”feelgood- deckare” med avbrott för trevlig sång.



Manus är skrivet av Bengt Järnblad och för regin står Ola Hedén.

Sverige snålast och långsammast med El-stöd

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Elstödet i Sverige är snålast och långsammast i Europa. -Elstödet till de svenska hushållen kan vara det långsammaste och snålaste i Europa, säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden. Elstödet till de svenska hushållen utlovades av regeringen under valrörelsen till november – sedan ändrades det till så ”snart som möjligt”, för att sedan bli februari. Liggande bud är nu ”slutet av februari”, men för vissa elkunder kan det bli under mars. Detta rapporterar TT. Försäkringskassan har fått uppdraget att hantera stödet och enligt myndighetens it-chef Peter Haglind går det trots allt enligt plan givet omfattningen på uppgiften. –Med helhetsåtagande menas att sköta kontakter med 134 elnätsbolag i elområde 3 och 4, att det är 4,3 miljoner hushåll och uppgifter för dem som ska matas in. Och sedan så ska vi göra beräkningen, säger Peter Haglind. I våra grannländer är motsvarande El-prisstöd redan klart.

Belysningen vid Vittsjö IP bygga ut

VITTSJÖ. Nu kompletteras även Vittsjö Idrottsparks friidrottsplan med belysning.

I somras bytte ledningen för Idrottsparken ut de äldre armaturerna på huvudplanen mot nya LED-armaturer. I samband med detta restes tre nya stolpar. Att den nya belysningen blev ett kraftigt lyft belysningsmässigt råder ingen tvekan om. Man ökade lux-talet över hela planen med cirka 300 lux.

Samtidigt monterades de äldre armaturerna ner och tankar fanns redan i fjol på att återanvända dessa på något sätt.
Under innevarande vecka har Jesper Lindholm från firman El-Olle varit på plats och monterat upp flera lampor som nu är riktade mot friidrottsplanen eller träningsplanen söder om Västanvägen. Den nya belysningen är välkommet inte minst för alla de ungdomslag som bedriver både träning och spelar matcher på denna plan.

 

Mats Pettersson når 200 publicerade artiklar om gamla Verum på Portalen

VERUM. Verumsfödde Mats Pettersson som publicerar månatliga lokalhistoriska texter om Verum med omgivningar har nu nått 200 publicerade artiklar.

Mats som är före detta ekonomichef är sedan flera år flitig skribent på www.vittsjobjarnum.nu. Mats är ofta anlitad föredragshållare att berätta om sina forskningar om inte bara Verum. Vid Lunds universitets 350-årsjubileum 2017 berättade Mats om universitetets första professorer i ekonomi.

Mats beskriver sitt intresseområde för skrivandet: Utöver det rent personhistoriska har jag sysslat med nordskånska småskaliga manufakturverk under tidigt 1800-tal som t ex glas- och pappersbruk, vadmalsstampar, färgerier, yllespinnerier och garverier. Dock har jag mest intresserat mig för att spåra enskilda personers livshistorik från arkivens gömmor. Vidare har jag studerat lokalsamhällets sätt att förhålla sig till det s k resandefolket. Mats berättar att han de senaste åren mest ägnat sig åt emigrantforskning.

Läs mer: Mats Pettersson når 200 publicerade artiklar om gamla Verum på Portalen

PRO läsecirkel och sittgympa har startat upp

VITTSJÖ. Nu har hösten kommit och med den några saker som hör ihop med årstiden, nämligen PRO s läsecirkel och sittgympa, ett återkommande projekt.

Vi är några pensionärer som träffas ett antal gånger under hösten, på Träffpunkt Lindens lokal mitt i byn. Efter sittgympan som också har startat upp igen efter sommaren så avlöser läsecirkeln den. Så välkomna skall alla ni vara både till sittgympan kl:13:00 men också till vår läsecirkel med start 14.00.

Runt bordet finns här några av de som tycker det är roligt med läsecirkel, tyvärr saknades det några denna måndagseftermiddag men dom kommer nästa måndag.

Vi har börjat att läsa "En bonnapågs hågkomster" skriven av Bertil Nilsson, Obon även kallad. Bra text att läsa och mycket av det vi läser blir påkommet med "javisst var det så på den tiden". Minnen dyker upp medan vi läser/lyssnar och så kan vi prata lite och någon annan säger "ja visst va det så, man kommer ihåg. Trevlig bok att läsa, igenkännande och lagom tjock med bra textur, lättläst även för oss som har glasögon. Men flera böcker står på väntelista men alla som är intresserade är hjärtligt välkomna till Sittgympan och läsecirkeln.

 

Lördagskåseri...

"Ostlig" rundresa. För några veckor sedan upptäckte våra näst, nästa grannar att man kunde köpa ost från Gäsene mejeri i Västergötland. Sagt och gjort, beställning skedde och efter några dagar meddelade PostNord att leverans av ett paket skett till kundens carport. Då uppstod den verkliga rundresan av samtal och så vidare. Ingen ost stod att finna, men eftersom Postnord numera kan följa paketets resa så hade allt skett i full ordning. Adressaten kontaktade leverantören, som kunde konstatera att numret på vägen blivit fel från deras sida. Så våra vänner på gatan kunde hämta sin ostpaket i vår carport , eventuellt lite generade men nog med ett litet leende. Hade osten varit beställd och levererad från Danmark, kunde nog den avslöjat sig själv.

Frans Gustav Leikell

BJÄRNUM. Göingemöblerna var ett markant inslag i Kristianstad vid sekelskiftet och decennierna närmast därefter. Att de målade möblerna från Bjärnum fick ett särskilt gott renome där, var nog till stor del målare Leikells förtjänst.

Frans Gustav Leikell föddes i ett hantverkarhem i Höör 1869. Fadern var målarmästare och att sonen till en företagare skulle fortsätta i faderns yrke var ju vanligt. Så snart Frans Gustav slutat skolan blev han lärling på faderns verkstad. Hans fallenhet för yrket och den goda utbildning fadern gav honom gjorde att han gick ut i livet som en mycket kunnig målargesäll. Särskilt intresserade honom möbelmålning, och då han, efter kortare uppehåll på ett par andra platser, fick höra talas om den ökande möbeltillverkningen i Bjärnum, etablerade han sig där som målarmästare.

Han trivdes på platsen och med sin verksamhet där, och när han 1897 gifte sig hade han varit Bjärnumsbo i fem år. Hans första bostad som gift var i en arrendegård under prästgården och därtill ett rymligt uthus, som lämpade sig bra till målarverkstad. Till en del målade han åt de små verkstäderna i och omkring Bjärnum, men i huvudsak bestod hans verksamhet i att han köpte upp trävita möbler, målade dem och sålde dem på marknad i Kristianstad.

Läs mer: Frans Gustav Leikell

Hände under veckan...

Hände under veckan... Visst har det hänt en hel del under årets sjunde vecka, här följer ett litet axplock av vad som delgivits i våra media. Välkommen att påverka vårt innehåll genom att höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Underkategorier



Historia Emmaljunga

Gert


Top