Det är roligt att binda böcker.

Bokbindarna i Vittsjö och Bjärnum utbildar sig i sin hobby att binda böcker. Just de här veckorna genomgår vi en kurs om fem gånger fyra timmar i två grupper på måndagar. Det gör vi, då vi anlitat en erfaren bokbindare vid namn Gunnar Olsson från Osby. Gunnar är i grunden instrumentmakare. Det gör att han är särskilt lämpad att lyckas med bokbinderi. Släktskapet med yrket är noggrannheten. Den är ett måste i bägge uppgifterna för att det skall bli bra. Vi får nu ta del av Gunnars gedigna knep och kunskap. Därigenom blir vi förhoppningsvis bättre och kunnigare bokbindare.

Gamla och slitna böcker från egen bokhylla eller släktens och vännernas dito ger vi oss i kast med. De blir som nya. Ofta blir de till och med bättre än när de var nya. Många vill kanske bara göra dem lite vackrare. Ett är säkert. De blir mycket trevligare att läsa efter att man bundit om dem. Vanligt är också att man binder in sina kära facktidningar årsvis eller efter annan lämplig sortering. Oavsett skälet att binda böcker så är det en trevlig och upplyftande sysselsättning för själ och handlag. Därtill har vi mycket trevligt när vi sitter runt ett stort bord och utbyter goda råd, berättar sanna och osanna historier och bryter av med en stund vid kaffebordet.

Bläddrar man i de instruktionsböcker som föreningen tillhandahåller så förstår man att det är fråga om ett mycket gammalt hantverk. De olika momenten kan utföras på ett flertal olika sätt. Förmodligen är det så att duktigare hantverkare genom åren har velat förmedla sina metoder. Det är förmodligen det som gör att mycket kan göras på flera sätt. När man skall binda om en bok börjar man med att avlägsna pärmar eller titelblad. Sedan sprättar man försiktigt isär boken. Det blir då ett antal lägg att fästa samman. Det kallas att häfta och det gör man med en nål och en slitstark tråd. Det gäller att få det starkt och väl sammanfogat. Och, återigen, noggrannheten är Iett måste. Därefter limmar man    I mätningstagen Burne Nilsson ryggen på boken sedan man skurit bladen jämna. Sedan vidtar att sätta tillbaka pärmarna eller göra nya. Om Du kommer på besök hos oss i Biblioteket så kan vi beskriva och berätta. Det är enklare än att försöka berätta hur och vad vi gör.

Bokbinderi är ett mycket gammalt hantverk som bottnar i den intellektuella sidan av vår tillvaro. Det är ett sätt att med händerna och fantasin utveckla underlaget för all bildning och för utvecklingen av den egna intellektuella och hantverksmässiga färdigheten. Det finns arton medlemmar i Vittsjö-Bjärnum Bokbindarklubb. En liten förening alltså vad det gäller medlemsantalet. Stor dock om man ser till resultaten. 
Varför inte komma till biblioteket på förmiddagen en tisdag eller onsdag för att se om Du kan tänka Vid skärmaskingen från höger
Dig att försöka.                             Gunnar Olsson. Ingrid Skoglösa och Gösta Kållberg
Ring gärna till föreningens  ordförande Arne Lohman på tel 0451 – 77 50 02.

 

Top