Pensionärsutfärd

VITTSJÖ. Onsdagen den 10 februari bordade 41 förväntansfulla pensionärer från SPF och PRO i Vittsjö Welins buss för att åka till Ljungby och där lära mer om bygdens store son – Sven Ljungberg.

Vi fick lära oss mycket mer, eftersom Inger och Olof Borg under bussturen berättade mycket engagerat om Ljungby igår och idag. Ljungby är en ort, som vi skåningar i allmänhet inte vet mycket om. Av Inger fick jag lära mig att gaffeltrucken uppfanns av en klurig Ljungbybo. Av Olof fick jag veta att det var en driftig kvinna, som satte Ljungby på kartan. Namnet har jag naturligtvis glömt, men hon öppnade gästgiveri i byn.

 

Efter en god lunch på det gamla gästgiveriet for vi till Annelundskyrkan och fick mycket god guidning där. Kyrkan ligger på Skogskyrkogården och är invändigt helt täckt av målningar av Sven Ljungberg. Den var från början helt vitmålad och han tyckte att den var alldeles för kal. Han smyckade hela kyrkan under 10 månader, när han var nästan 90 år gammal. Bakom altaret har han målat hur han tänker sig paradiset och på sidorna har han berättat i elva bilder Jesu väg från Pontius Pilatus dom till korsfästelsen.

Guiden berättade också lite om Sven Ljungberg själv, så vi var ganska nyfikna på om vi skulle få se honom, när vi kom till museet. Jag såg honom inte, men desto fler av hans tavlor. Varje år reser han till Italien och målar under 5-6 veckor. Så också under 2009. Han kom hem med ca 25 tavlor, som nu hänger på museet. Tänk att kunna vara så aktiv vid 96 års ålder.

Fulla med nya intryck satte vi oss åter i bussen och på hemresan berättade Olof om Kristina Nilssons liv och framgångar. Ingen chans att sova här inte.

Det var ett mycket trevligt arrangemang av de båda pensionärsföreningarna i Vittsjö och jag hoppas att det skall bli fler utflykter tillsammans i fortsättningen.

Top