TRADITIONEN LEVER VIDARE

VITTSJÖ. Som många år tidigare var det dags att klä midsommarstången kl 10.00 i dag. Jag måste erkänna att jag blev en aning fundersam när jag kom ner till Gåsadammen strax efter kl 10 och fann en samling lite äldre personer i full färd med att klä stången med ekblad och blommor. Jag har alltid trott att det var barnen som gjorde detta. Barnen kom dock lite senare så det hela ordnade upp sig.

 

 

 

 

 

Jenny Svensson är kvinnan bakom aktiviteten sedan WGIK för så där 5, 6 år tog över ansvaret för midsommarfirandet från Turistföreningen. Det märktes på handlaget att det inte var första gången hon tillsammans med Bodil Hedeer band en stor blomsterkrans. Jenny berättade att Vittsjö Blomsterhandel skänker de flesta blommorna som används vilket de är mycket tacksamma för eftersom det numera inte finns så mycket vilda blommor – mer än lupiner - ”som i gamla da’r”.

-    Har man varit med här nere varje midsommarafton i ca 35 år så är det klart att man måste fortsätta, säger Jörgen Larsson som hade sällskap av kusinerna Göran och Anders och fruar, barn och barnbarn samt andra tillresta släktingar som delat traditionen med dem i många år.
Vid 11-tiden anlände en billast ”starka killar” för att hjälpa till med att resa midsommarstången – ett jobb som verkligen kräver sina män speciellt en dag som i dag när vinden var lite opålitlig. När stången väl kommit på plats i sitt hål gjordes den fast med linor åt fyra håll så nu står den stadigt till allas förnöjelse. För visst är det sommar när midsommarstången står på plats – även om vädret inte skulle bli det allra bästa i dag.

Lite fler bilder:

 

Top