LANTHANDELN ÖPPNADE EFTER 39 ÅR

SNÄRSHULT. Nostalgins vingslag landade i det som en gång var centrum i byn Snärshult, Vittsjö. Under den gyllene tiden fanns det skola, lanthandel, telefonväxel och missionshus i den lilla byns centrum. Nu finns endast missionshuset kvar. Men den gamla affären/lanthandeln har bevarats nästan helt intakt. Denna visades upp efter 39 års stängning av handlarens son, Lars Henningsson, Markaryd. Lanthandelns dag arrangerades av Wittsjö hembygdsförening och besöktes av 125 intresserade.


Den stora publiken på lanthandelns gräsmatta väntar på insläpp.

 

 

Det var också en hemvändardag då det kom människor som i sin ungdom varit elever i skolan eller handlat i affären som ägdes av Syster och Helge Henningsson under åren 1932- 1973. År 1956 upphörde skolan i Snärshult och telefonstationen i affären centraliserades, därmed minskade kundunderlaget i butiken. Det var Lars Heningsson som höll historiken över affärens blomstringstid. Lars Henningsson visade också vägen till den nytapetserade utetoaletten!

Telefonväxeln fanns i samma byggnad som affären och stundtals fick expediten lämna kunderna för att svara i växeln. Inget gnatande förekom utan kunderna förstod att även växeln måste skötes. Det kunde vara ett nödvändigt och kanske livsviktigt samtal. På den tiden skolan var i verksamhet fram till 1956 ringde elevernas föräldrar till affären och beställde varor som eleverna hämtade efter skolans slut. Efter hand utökades servicen i butiken då tillbyggnad skedde av ett fryshus och då kunde affären leverera färska varor.

Bröderna Lars och Jan Henningsson berättades om butikens historia.

 

 

 

 

 

Besökarna med cirka 15 personer i varje grupp fick vandra in i affären där Lars Henningsson berättade om denna så livsviktiga verksamhet på landsbygden. I butiken såldes det mesta, allt från små och stora spik till sirap och vindruvor. Givetvis fanns också alldagliga husgeråd till salu.

Britta & LES från Korsahåla lyssnade tillsammans med 123 andra besökare till Sånggruppens sånger.

Den uppskattade hembygdsföreningens sång- och musikgrupp underhöll med flera trevliga sånger och visor där det också var en specialkomponerad visa om affären i Snärshult.

Lars Henningsson hade också ordnat en tipstävling på varor från affärens blomstringstid visades upp. Där fanns mjölksilar, sparkkedjor och korkuppdragare. Med den samlade kunskapen hos besökarna var det nästan alltid någon som klarade av uppgiften utom då det gällde hållare till garnnystan! De gamla tunnorna hade en gång i tiden innehållit karbid eller vindruvor blandade med korksmulor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karl Johan Tyrberg, biskop emeritus, tillsammans med Snärshultsfödde Folke Davidsson.

Claes Ruderstam framförde tack till syskonen Henningsson och överlämnade var sin Vittsjösouvenir.

epe

Top