Nordiska Kompaniet i Vittsjö

Då namnet Nordiska Kompaniet nämns går tankarna naturligt till Stockholm. Men Vittsjö är inte bortglömt i detta sammanhang:"Nordiska Kompaniet" har funnits även i Vittsjö.
lion-nordiska-1.jpgDenna bild är från omkring 1920. Nordiska Kompaniet är beläget mitt i bilden. Nordiska kompaniet låg utmed Hässleholmsvägen där nu kvarter Linden är uppfört. Handelsbanken har i dag sina lokaler på tidigare (NK)-tomten. Kanske hade den stora och pampiga byggnaden en viss likhet med byggnaden i Stockholm? Ryktet vill göra gällande att en person i kritiska läge använde sig av namnet istället för mer gångbara kraftuttryck!


lion-nordiska-2.jpg

Bilden från 1979 visar samhällsbilden då för snart 30 år sedan..

Nordiska Kompaniet i Vittsjö uppfördes 1914-1915 av byggmästaren Janne Eneroth som också var ägare till (NK) till 1926 då Axel Olsson (Stue Olsson) förvärvade fastigheten. Nästa och sista ägaren var Oskar Lindkvist som hade fastigheten till 1962. Ett år senare revs (NK) ner och bostadslägenheter uppfördes.

I det stora komplexet har det varit många verksamheter. Greta Malmberg hade tvätteri och Mimmi Olsson hade fotoateljé. Ebba Lindkvist hade hatt- och modeaffär och i södra delen i källarplan hade Severin Svensson caférörelse 1916-1917 och andra ägare drev denna rörelse fram till 1928. Därefter hade Severin Svensson kaffeaffär fram till 1939 då han byggde egen fastighet andra sidan gatan. Lokalerna för caférörelsen omändrades till matvaruaffär och siste ägaren till denna matbutik var Sjöholm som senare flyttade till Bjärnum i slutet på 1940-talet. Under ett par år hade skomakare Assar Nilsson sin verkstad där innan Axel Johanssons tapetseriverkstad tog över några år.

I norra delen av fastighetens källare fanns en blomsterhandel som avvecklades efter några år. Albin Andreasson var skomakare på andra våningen 1917-1926 varefter denna rörelse övertogs av Waldemar Larsson. Han i sin tur överlät rörelsen i slutet av 1930-talet.

På gårdssidan fanns ett korgmakeri och tidigare fanns där även bil- och cykelverkstad.

Nog var det en ganska omfattande verksamhet i det stora huset. Då fanns det tämligen många småföretagare i samhäller, många av dem koncentrerade på en plats (NK).

Tiderna förändras och därmed också samhällsbilden.. Alla husen på bilden "Gatuparti, Vittsjö är borta.
nordiska-komp-07.jpgSlutligen dagens bild som även den visar stora förändringar i samhällsbilden. De fastigheter som finns på bilden har omändrats och moderniserats från bilden 30 år tidigare.

Vilken förändring kommer att ske de närmaste åren?

Top