Sommarakademi i Vittsjö Bjärnum

För 21 året ordnas Sommarakademin i Vittsjö och Bjärnum. Sommarakademin startade 1987 på initiativ av två framstående forskare i Vittsjö, Harald Swedner och Anders Ödman med målsättning att föra samman personer inom samma intresseområde nämligen lokalhistoria och hembygdsrörelse.

Många kända föreläsare har varit engagerade under de gångna åren som till exempel Lasse Holmquist, Bengt Roslund och Karl Johan Tyrberg. De första åren av Sommarakademin kom deltagare även från Dalarna men under senare år har deltagarna varit koncentrerade till de fyra sydliga landskapen. I år är det 51 deltagare anmälda från nämnda landskap fast huvudparten kommer från lokal nivå. De flesta av årets deltagare har deltagit tidigare men några nya har tillkommit.

Sommarakademin börjar måndag den 4  augusti i Vittsjö församlingshem med Torsten Karlsson som föreläser om Göingekyrkor och Sten Skansjö berättar om Kungaborgar och gränsfejder. Claes Ruderstam leder en vandring i Vittsjö och kvällen avslutas med offentlig föreläsning av Anders Ödman om Klosterväsendets utveckling i Norden.

Tisdagen inleds med en visning av film i Bjärnum museum och Ann-Louise Fransson talar om Gammal och klok med örtläkedom. Eftermiddagen ägnas åt bussutfärd till kända platser i Västra Skåne.

Onsdagens samling är förlagda till Hovdala slott där Anders Ödman berättar om utgrävningar i Hovdala och Johan Andersson föreläser om Medeltida hantverk.

Arrangör av Sommarakademin är Wittsjö hembygdsförening, Bjärnum Fornminnesförening och Studiefrämjandet MittSkåne. Vidare är det flera företag i bygden som sponsrar Sommarakademin.

Top