Kultur i dagarna tre

En torsdags morgon när solen faktiskt lyste beslöt vi oss för att göra en resa till Helsingör. Förutsättningen för resan var att det var bra väder. Sommarkortet åkte fram och så var resan i gång.En sommardag som denna är det ju oftast många glada resenärer och så denna dag också. Framkomna till Helsingör var Axel Torv(torg) slutdestination.Vi skulle lyssna på “Prebens orkester”som bestod av 5 personer. De spelar varje torsdag på torget emellan 14-17.00 vid bra väderlek. Hela torget var fullt av människor ,bord och stolar och parasoller.

 Allt medan vi avnjöt musik från “ When the Saints go Marching in” till “O store gud “ så åt vi smörrebröd och drack goda drycker. Sång och dans från gästerna förekom, jättemysig stämning. Ett utflyktsmål.

På fredagen var det Bjärnums Stadsteater, den gamla svinladan blev teaterscen. Ladan finns i Fredrik Gunnarssons trädgård och rymmer cirka 50 personer. Konceptet är att kaffe och nybakade bullar bjuds det på innan föreställningen, också i Fredriks trädgård. Trevligt arrangerat med sockerlådor som bord och bekväma soffor.

Föreställningen i år är “MAT hissen” av Harold Pinter. En enaktare skriven 1957. Fredrik Gunnarsson och Lukas Orvin i rollerna . MAT hissen är en föreställning med ett djup och med många frågor varför. Slutsatser man själv får fundera ut. En så nära kontakt med skådespelarna att man får en känsla av att deltaga i föreställningen.

Kulturveckan avslutades på Tagaborg i Norra Haghult utanför Markaryd. Kompositör Tobias Broström köpte för ett par år sedan en gård mitt i skogen och har renoverat ladan som fanns, nu är det en scen/spelplats i ladan.

Här har det i sommar redan varit besök av Malmö Live Vokalensemble och i lördags invigningskonsert tillsammans med musiker i absoluta världsklass.

Invigningstal hölls av Bengt Germundsson och Göran Söderlind. Mikrofonen övertogs av kvällens konferencier Lennart Stenkvist som presenterade Håkan Harderberg galaxens bästa trumpetare, slagverksduon Malleusincus bestående av Johan Bridger och Patric Raab, Svante soloklarinettist i Odense Symfoniorkester och Malmöbaserade pianisten Julia Segova. På repetoaren stod bl.a Bach och Tobias Broströms egna kompositioner. En helt magisk kväll mitt ute i skogen.

Ser fram emot nästa lördag, då kommer Rickard Söderberg och Per Tengstrand att vara på plats med ett program med fokus på musik från operans värld.

Top