Saft av vindruvor – går det?
BJÄRNUM. Vindruvsstocken dignar av druvor. Klasarna hänger tunga och söta och är uppskattade av getingar och en del fåglar. Grannar och familj har fått så mycket de vill ha. Dessutom ratas druvorna av en hel del på grund av närvaron av kärnor i druvorna. Någon vintillverkning blir det inte i år heller. Känner inte att det är värt besväret. Kan fortsätta på den inslagna vägen och äta ett antal druvklasar om dagen men det tar liksom inte riktigt i den mängd som finns. Dessutom har druvor samma effekt på magen som plommon har.
Så då blir frågan: vad ska göras? All annan frukt och brukar fungera bra att göra saft av. Men går det med druvor? Efter att studerat fruns gamla lärobok från Tollarps hushållsskola var jag inte klokare. Jag ”googlar”. Inte heller här fanns så mycket matnyttigt. Några mer eller mindre krångliga recept fick mej att återgå till fruns lärobok. Eftersom det är mycket vätska i druvorna hölls vattenmängden på en låg nivå, likaså sockret då druvorna är väldigt söta.