Esters Sven,forts
Ytterligare uppgifter om "Esters Sven" har framkommit efter artikeln om "Esters Sven" den 25 juli 2009. Esters Sven bodde hos träskomakare Kronberg på torp 49 i Lehult utmed gamla landsvägen norr om Stig och Majken Nilssons (Hallbergs) fastighet. Utöver Kronberg och Estre Sven bodde där också en sotare Åberg. Sven och Åberg hade sin ingång genom gemensamma köket enligt skiss som har verifierats av Håkan Hallberg, Lehult. I tidigare artikel omtalas att Sven ofta hämtade brännvin till bekanta och denna åtråvärda vätska hämtade han i en brännvinskutting av ekträ med en rymd av cirka fem liter. Denna kutting finns förvarad på hembygdsmuseet i Vittsjö och skänkt dit av Anna Hallberg som var granne med Esters Sven.
Kuttingen som Estre Sven hämtade brännvin i.
Genom Egon Nilsson, Egon mitt i byn, kan följande data presteras: Svens mormors föräldrar var Bengt Andersson och Boels Gunnesdotter, Hårsjö. Ett av deras barn var Nilla som gifte sig 1791 med Pehr Nilsson i Hårsjö. Estred var född i september 1798 gifte sig 1820 med Lars Nilsson i Hafraljunga.
Estrid och Lars fick bland annat sonen Sven som föddes 14 februari 1839 och blev skräddare (se tidigare artikel) och det blev Estre Sven. Han brukade under senare år resa till Hässleholm och köpa ut brännvin till folk. Han kallades då för Extratåget. (Tåget kom till Vittsjö 1890 och sannolikt reste Sven med detta tåg för att frakta hem den flytande varan). Troligen sändes denna brännvinskagge även per järnvägen från Vittsjö till Hässleholm för att fyllas med starkvaran. Det som stöder detta är att kuttingen har följande etiketter: HMJ (Hessleholm Markaryd Jernväg). Där finns också bokstäverna LGO samt från Wittsjö.
Skissen visar hur torpstugan var inredd där Sven och sotaren Åberg fick dela på ett rum i Lillstugan. Torpet revs ner 1938 men ruinerna är markerade med nummer 49.
Skiss av inredningen i torp nummer 49.