Ljuskronan tänds på Julafton
Vid en inventering eller skattsökning eller upptäcktssondering i Vittsjö kyrka i början av 1980-talet gav flera intressanta objekt. Förutom munk- och nunnetegel och en mullspade med årtalet 1781, fanns också en gammal ljuskrona från 1500-talet? i gömslen ovanför sakristian.
1500-tals ljuskronan som tänds på Julafton i Vittsjö kyrka
Ljuskronan kom sannolikt till på 1500-talet med sina 16 levande ljus, antingen av vax eller talg då hemstöpta stearinljus blev vanligare först i början av 1800-talet. Industriellt började stearinljus tillverkas på 1830-talet.
Den aktuella ljuskronan kan du beskåda då den åter tänds vid Julbönen på Julafton klockan 14 i Vittsjö kyrka. Ljuskronan finns på plats till och med Nyårshelgen.
Den allra äldsta historien om ljuskronan är av naturliga skäl ganska diffus men genom historiska fakta kan ljuskronan antas vara från 1500-talet. Kanske var de 16 ljusarmarna av ståltråd på något sätt kamouflerade, knappast med papper då detta material var en bristvara. Under flera hundra år spred denna ljuskrona sitt sparsamma ljus över besökarna i kyrkan. Kanske var ljuskronan tänd bara vid de större högtiderna då även vax, talg och stearinljus var en bristvara för några hundra år sedan.
Ljuskronan hängde kvar på sin plats till 1872 då mässingskronan skänktes till kyrkan. Denna mässingskrona skänktes till minnet av Gustav II Adolfs räddning vid Skansen, Om ljuskronan hade skänkts i dag hade sannolikt inskriften förkunnat att kronan skänktes till minnet av de över 300 stupade soldaterna vid drabbningen mellan Svenska och Danska härarna. Den gamla glorian över "hjältekonungen" har förbleknat med all rätt!
Då flyttades 1500-tals ljuskronan undan och hamnade så småningom på vindsutrymmet ovanför sakristian bland sädesbingar och annat ej gångbart material. Där vistades kronan i sin törnrosasömn i över 110 år innan den åter kom på ny plats i helgedomen.
Ståltrådsarmarna rengjordes med möda. Hela kronan var klädd med något grönt pappersmaterial eller vad det kunde vara. Materialet var långt ifrån eldfängt då inte ens lågan från en blåslampa förmådde pappret att brinna.
Flera kvinnliga medlemmar från hembygdsföreningen hade två dryga dagar att rengöra kronan samt klä den med flera tusen klipp i vitt och rött silkepapper. Sedan Julbönen 1987 har den antika ljuskronan hängt under triumfbågen under jul- och nyårshelgerna. Den stationära mässingskronan under triumfbågen har fått ge vika några dagar för den antika ljuskronan med sina 16 ljus.
I all sin enkelhet är den gamla ljuskronan en klenod värd att se och bevara.
epe