Snapphanestugan populärt mål
Snapphanestugan en kort tid före rivningen.
Många semesterfirare och gäster passade på att besöka den idylliska stugan på backen med utsikt över Kallsjön. Många har lyssnat till Eric Henrikssons dragspelstoner både från trappan och från motorbåten. Byggnadsår för det som senare blev Snapphanestugan är okänt med kan ha varit så tidigt som i slutet av 1800-talet? Några av dem som har bott i stugan var Bengt (Nils Åke Thuressons farfars broder) och Anna Svensson. Troligen var Bengt lantbrukare medan Anna var sömmerska. De träffandes i Amerika och gifte sig. Det berättas att Anna, född i Värmland, ofta reste till Amerika för att hälsa på bekanta och därför kallades hon Tant Amerika! Stugan innehöll två rum med var sin kakelugn samt kök. Även vindsutrymmet var inrett med ett par rum. Under åren 1936 - 1948 arrenderades stugan med tillhörande åkermark av Nils Johansson och vid arrendatorns frånträde renoverades boningshuset av dess dåvarande ägare, konsul Sven Wennerth, Gundrastorp som förvärvade Snapphanestugan i början av 1940-talet.
Första gången namnet Snapphanestugan är känt var år 1949 då en annons förkunnar att det i Snapphanestugan serverade nypotatis och sill under Midsommarafton. Sannolikt var det trädgårdsmästare Ove Holm som då var arrendator till Snapphanestugan. Nästa kännetecken kommer 1952 - 1953 då Elvi Axelsson är ägare till stugan och det serverades midsommarmål samt kaffe och våfflor.
Under 1954 renoverades stugan innan den nye arrendatorn Eric Henriksson (Henrixon) tillträdde. Under flera år framåt var det flera underhållningar varje år då dragspelsläraren Eric Henrixon spelade på sitt dragspel och sjöng gärna därtill. Det ordnades särskilda fester både vid Valborg och Midsommar och då var också den gamla logen renoverad till ett prima dansställe. Amatörtävlingar ordnades och flera andra uppträden skedde i den gamla logen med kräftkalas och mer annat som kunde roa besökarna.
Redan 1955 började Eric Henrixon sina båtturer där han hämtade upp kunder vid Bäckabro parkeringsplats med Snapphanestugan som mål. Efter fika återvände skutan till Vittsjö och vid vissa tillfäller var det dragspelsmusik i passagerarbåten. År 1959 ordnades månskensturer med stilla musik på sjön och dessa turer gick nonstop.
Nu är den anrika Snapphanestugan borta sedan en tid tillbaka. Endast minnen finns kvar!