SEVÄRT I VITTSJÖ 7

VITTSJÖ Bålet vid Emmaljunga är egentligen beläget i Björstorp, öster om Emmaljunga har sin upprinnelse från sista delen av 1600-talet då fortfarande Snapphanarna grasserade i dessa trakter.

 

VITTSJÖ Bålet vid Emmaljunga är egentligen beläget i Björstorp, öster om Emmaljunga har sin upprinnelse från sista delen av 1600-talet då fortfarande Snapphanarna grasserade i dessa trakter.

 

Ännu i dag lever minnet kvar av det lönnmord som skedde på platsen och detta minnesmärke består en enkel hög med kvistar och grenar. Fortfarande fylls Bålet på med grenar för att bibehållas.
Åke i Bröna hette kanske Persson i efternamn och var ägare till nästan hela Bröna by. Åke var svensksinnad liksom hans fem söner och var eftertraktade av Snapphanarna som hade hoppats på en förstärkning till sina rövarband men Åke och hans söner tog bestämt avstånd från Snapphaneligorna. Åke blev därför sedd som ett mål för skogarnas män och blev förklarad fredlös av Snapphanarna. Han kände oro för sitt liv och flyttade till yngste sonen, den femte i ordningen som bodde vid den sjö som i dag kallas Femtingen det anges på kartan även Femtingamöllan mellan Stora Nostra och Mellomsjön.

 

Bålet i Bröna. Lägg på en kvist!

 

Åke var tydligen ganska kyrksam och kände ett behov att besöka Vittsjö kyrka och hans färd observerades av ett gäng Snapphanar. Då Åke var på hemväg hade en av skogarnas män klättrat upp i en tall och gömt sig i den yviga kronan. (Red anm: Hur kunde någon klättra upp i en tall som inte hade några grenar de första tio metrarna?) Då Åke kom till platsen ändades hans liv med en välriktad kula från ett Snapphanegevär.

 

Under mer än 300 år har befolkningen och vägfarande försökt hålla traditionen vid liv genom att lägga en kvist eller gren på platsen där Bålet finns. Platsen är utmärkt på ekonomiska kartan. Närmare beskrivning till platsen är att Bålet är beläget väster om vägen Emmaljunga- Bröna. Från vägvisningen ”Emmaljunga 2” i Björstorp är det 700 meter till Bålet, nästan mitt emot en skogsväg. En skylt på platsen anger dess läge.
Detta är sjunde artikeln om sevärda platser i Vittsjö.

Top