Direktrapport från Haiti

Andreas Holmgren blev något av en rikskändis i Sverige de första dagarna efter jordbävningen på Haiti. Vi hörde honom i radio, såg honom på TV och läste om honom i bl.a. Aftonbladet och Expressen. Han och jag jobbade tillsammans i Bosnien 1995 så jag har haft fortlöpande kontakt med honom de senaste dagarna och har här en möjlighet att lämna information till läsarna av Portalen.
– Stämmer det att det råder kaos på flera ställen i Haiti? undrar jag.
– Ja, situationen är mycket svår, säger Andreas. Det som sägs och skrivs är mestadels sant.
– I Sverige riktas kritik mot att hjälpen riktas till dem som inte är fattigast i första hand. Upplever du det också så?

 

– Att bara välbärgade får hjälp är en sanning med modifikation. Det är på grund av säkerhetsläget enklare att ta sig till de lugnare (mer välbärgade) platserna. Men man riktar på intet sätt hjälpen till platser beroende av eventuellt tidigare inkomst eller välstånd. Sådana uttalanden är kontraproduktiva och
direkt farliga. men tyvärr finns det människor, och kanske
oftast journalister som gillar att göra dylika uttalanden för att exponera sig själva.

Andreas Holmgren i Haiti


– Svensk räddningshjälp är på väg och bland utrusningen finns hundratals Lionstält. Hur tror du att de kommer att användas?

– Jag tror att tälten kommer att ställas upp i första hand för att erbjuda hjälparbetarna en plats att sova. Många av de människor som kommit hit för att hjälpa har inte ens en madrass att sova på. Det är oerhört viktigt att de som hjälper kan få vila mellan insatserna.
– Vad är det som motiverar dig att jobba under dessa extrema förhållanden, Andreas? Läste på din Facebooklänk att något tusental fångar varav en del mördare och våldtäktsmän flytt från fängelset.

– Vi skyddar hjälparbetarna så att den viktiga hjälpen kommer fram. Igår fick vi också hjälpa till vid Bill Clintons besök i Port-au-Prince. Det som också ger mig stor styrka just nu är att jag har människor i Sverige och framförallt min fru som är haitiska som tänker på mig och ger mig stöd. Jag fick en oerhört fin tanke skickad från en gammal klasskamrat. Hon skrev: "Tänk om allt du hittills gjort i ditt liv var för att just du skulle vara på plats och kunna det du gör vid just detta tillfälle och hjälpa de du just nu gör skillnad för". Det är hissnande och det gäller alla!
– Vad har hänt idag, tisdag?
– Jag har åkt runt i fyra timmar med läkare som besökt alla sjukhus i Port-au-Prince. Läget ser kanske något bättre ut idag men nu har det fallit ett lätt regn och cirka 48 timmar efter regnet så väntas kolera, tyfus och andra farsoter. Då kan det bli riktigt besvärligt. Jag har också hjälpt ett FN-team från FN-högkvarteret i New York

- Lycka till och var rädd om dig, Andreas!

– Tack för ditt stöd, Bosse!

Arkivbild med Andreas Holmgren, dotter och fru. 

 

Top