Danskar flytter till Vittsjö

För 2 år sedan flyttade vi - Hanne och Nils Hansen - till Vittsjö. 
Varför flyttade vi?  Och hur upplever vi att bli "nya" medborgare i Vittsjö?
Vi hade bott i Brenderup på Fyn i över 30 år.  Vår gamla villa hade blivit för stor och dyr att underhålla, och i sammanhand med att vi gick i pension måste vi överväga att flytta.
Varför blev det då Vittsjö ?
Det var en ren tillfälligt. Vår dotter hade en naturtomt på Spångvägen i Gundrastorp, som vi köpte för att hon skulle flytta till Panama.
I juli 2005 var vi på årsmöte i tomtägerföreningen. Vi blev så entusiastiska för naturen runt Vittsjö att vi snabbt beslutade att bygga hus på tomten och flytta hit!
Under 2005 och 06 fick vi byggt vårt hus, - ett traditionellt svenskt rött trähus. Men med anledning av både vinterväder och sommersemester hade huset inte blivit färdigt i juli månad som förväntat.  -  Men då hade vi tur! Vi bodde hos Gunnel Swedner på Lillarp dom första 4 månaderna, och då fick vi den bästa introduktion till Vittsjö som man kan få.
hanne-o-nils.gif

Danskar i Vittsjö
Bland danskar är det mycket vanligt att uppfatta svenskarna som reserverade och allvarliga. Det håller inte - tvärtom ! Vi har fått en otroligt positivt varmt välkommande här i Vittsjö.
Från början har vi försökt att integrera oss i lokalsamhället. Vi har deltagit i 2 historiecirklar med Claes Ruderstam.  Förutan dom interessanta och spännande berättelser om snapphaner, gamla torpare, byns utveckling och människor lärde vi känna en del Vittsjöbor.
Genom deltaganda i SPF (seniorsdans och litteraturcirkel), PRO, Trygg-i-Vittsjö, tomtägarförening och trädgårdsförening har vi fått god kontakt med många vänliga och hjälpsomma människor. I sommar har jag, Nils, blivit medlem i LIONS. Detta uppfattar jag som ett stort förtroende.
Reaktionen i Danmark var ofta: Jaså, skall ni nu bli svenskar? Nej, vi är danskar som har flyttat till Sverige. Naturligtvis har vi vårt lands kultur, historia och språk med oss som alla andrar invandrare.  Ingen förväntar att vi skall kasta bort detta. Som inflyttad får man försöka lära sig det nya landets skick och bruk. Vi har både danskt och svenskt personnummer. Vi kan rösta till kommunalval här i Hässleholm, men inte till Riksdagen. Men vi kan inte rösta till val i Danmark.
Även om vi är invandrare / inflyttade känner vi os redan som Vittsjö-bor. Vi försöker att prata svenska -  att benytte svenska ord  - och undvika "felaktiga" danska ord och dom märkvärdige danske siffror ("halvfjerds" !). Vi ser svensk teve och läser svenska böcker och Norra Skåne.
Som Hanne säger: Jag hade inte föreställt mig hur det kunde bli att bo här i det sköna nordliga Skåne. Men om jag hade drömt om det, - -  så ville drömmen ha varit så som det är nu!
Hanne & Nils.

Top