Matkultur del 1: En norrbottnisk guldklimp
Piteå har en egen nationalrätt som man så öppet stoltserar med. En rätt bestående av potatisdeg som är format som en bulle. I bullen finns en klump med fläsk. Denna skapelse förtärs med god aptit av piteborna med lingonsylt och smör. Tillredningen kallas kort och gott palt. Eller som man säger i Piteå: Pitepalt.
Palten påminner mycket om kroppkakor.
Skillnaden mellan dessa är hårfin. Man kan väl sammanfatta det på ett relativt enkelt vis:
Palten baseras alltid på rå potatis vilket gör den fastare samt att palt har annan fyllning - den saknar lök.
I Piteå finns något som kallas för Paltakademien. Sällskapet har som syfte att arbeta och utveckla pitepalten och paltkulturen. Paltakademin sysslar även med licensering av restauranger. För att förtjäna en licens så måste (såklart) palt alltid finnas tillgänglig på restaurangens meny. Om kravet uppfylls så utfärdas ett skriftligt bevis från kanslichefen på Paltakademin. Beviset kungör restaurangens kompetens att tillaga denna heliga maträtt. Akademin är öppen för allmänheten - vem som helst kan bli medlem.
Varje sommar arrangeras Paltkalaset i stan. Den som vill och har orken kan då ta sig ned till Piteås hjärta - Byxtorget för att få smaka på nationalrätten. Det är gratis för alla med endast en regel: Först till kvarn. Tillställningen är alltid jättepopulär och människor slåss för livet för att få en matig klimp.
Den som fått i sig för mycket av det goda hamnar i så kallad paltkoma.
Boken Norrländsk uppslagsbok definierar paltkoma såhär:
"Det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal (pite)paltar."
Andra dialektala ord för åkomman är: Paltschwimen samt grötsvimmen.
För den som är sugen på att sätta tänderna i en äkta pitepalt så tänker jag tipsa om ett recept direkt från Paltakademien. Håll till godo och ät med måtta:
Gretas Pitepalt (för 10 personer)
Skala och riv eller mal 2 liter vinterpotatis - helst mandelpotatis (finns endast i norrbotten men andra sorter borde funka bra ändå). Låt vätskan rinna av.
Blanda potatisen med 3 matskedar salt och 1 liter vetemjöl.
Skär 1 kg rimmat fläsk i tärningar.
Fyll en kastrull med 5 liter vatten, 4 matskedar salt och en bit fläsksvål.
Tag en degklick, lite mindre än en tennisboll och rulla den till en boll. Tag mjöl på två fingrar och tryck till så att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ned paltarna, efter hand de blir klara, i det kokande vattnet. Använd en träslev och rör om försiktigt. När sista palten sänkts ned i grytan låter man samtliga paltar koka i 45 minuter.
Om det finns fläsk kvar kan man knapersteka det.
Servera palten med lingonsylt, smör och det knaperstekta fläsket. Mjölk passar bra att dricka till.
Veckans plus:
Jag fick oväntat besök i helgen. Uppskattas!
Veckans minus:
Stundande flytt innebär prylar i mängder. Någon som vill städa min garderob?