Utställning om Zickermans

På måndagen den 8:e september inleddes en utställning, inför Bodagarna 2009, om syskonen Tage och Lilli Zickerman – både kända för sina insatser i svensk kulturhistoria. zicker2.jpg Zickermans var från början ifrån Skövde och agerade under första halvan av 1900-talet som förgrundsgestalter inom bland annat väv, arkitektur och möbeldesign.
Mest känd av de två syskonen var dock Lilli Zickerman som år 1908 startade en vävskola i Vittsjö. En av Lillis elever var inte mindre än Märta Måås-Fjetterström - känd berömd designer.
 
Lilli Zickerman,  som inte vävde eller designade eget material, tog initiativet år 1899 att starta Föreningen för svensk hemslöjd. Hon blev mer eller mindre "hemslöjdens moder" och tog vara på det folkliga hantverket i en tid av industrialisering. Hon åkte genom Sverige och inventerade folkliga textiler - resultatet: 24 000 bilder som skänktes till Nordiska museet.
- Lilli bidrog till att kvinnor på landsbygden kunde tjäna ett par kronor genom sin textilkonst, berättade Gunnel Swedner som bor i ett av Lillis tidigare hus i Vittsjö.

På utställningen visades ett stort antal fotografier från Zickermantiden. Det fanns allt från klassiska vävalster och exempel på stolar som Lillis bror Tage Zickerman designat.

Top