Glimtar från älgtornet

Första dagen var lagom kylig med en skvätt nederbörd medan den andra dagen kom solen på besök och värmde. Regndropparnas smattrande på presenningen gjorde att det knappast gick att få en blund med ögonen. Det var minimalt med besök i naturen, knappast någon liten fågel kom för att titta på min torra macka. Inte ens en orre med ek! Inte ens ett eller två rådjur var synliga men några kajor, korpar och vråkar seglade omkring i skyn. Det blev ingen älg för oss i år. De var för små och får gå på tillväxt. Förresten tycker jag inte om älgkött!

Utrymmet i min frivilliga vistelsekur är ganska minimalt och saknar alla moderna bekvämligheter. Min vistelse hade knappast blivit godkänd av yrkesinspektionen eller andra tillsynsmyndigheter.

Kravet var att visst antal piggar skulle vara synliga för att villebrådet skulle vara lovligt. Det räcker inte med fyra piggar under buken!

Smörgåsarna var inte direkt någon överraskning då jag enligt senkommet avtal själv får tillreda dessa. Ost och korv är liksom standard. Tungt var det att bära den lekamliga födan vid utgående men det var kanske jordens dragningskraft som påverkade? Jaktkniven är mindre lämplig att använda för påläggets utbredning. Den vassa eggen gör att osten kan skära sig! Sen kan jag undra om tunga kan vara en lätt rätt?

Här och var i markerna har det funnit äpplen utströdda liksom utan planering! Det hade varit bättre att utfordra det vilda på vintern då mer näring behövs, det är ett råd och tips i allmänhet.  Goda råd kan vara kostsamma lika dyra som ett kommunalråd?

Åtskilliga liter kaffeblask inmundigas under jaktdagarna och det blir sammanlagt dyra droppar. Det hade varit billigare att slå upp kaffe i en uppslagsbok!

Fler och fler kvinnor deltar i jakten på högvilt men där slutar talet om jämlikhet. Vilken kvinna är villig att själv snickra samman sitt älgtorn?

Stackars de bössbärare som har ytterligare dagar och veckor framför sig för att fylla kvoten. Bland annat älgen skadar skogen för stora pengar varje år och därför är den lämpligaste platsen i en frysbox.

Fördelen med avsaknaden av älgkött uppvägs lätt då omfattande vapenvård uteblir. Därtill skall denna vapenvård utföras efter ordinarie arbetstid slut. Utan övertidsersättning och ingen reglerad tid för intagande av nödig föda. Dock ingår det i muntligt avtal under en timmes uppehåll för intagande av lagad mat i socialt sällskap.

Lövträden hade inte gjort sig av med de skylande löven annars kunde jag för nöjes skull beskådat nudister under de kyliga timmarna. Det hade kanske värmt? Investering i nya patroner blir mer och mer aktuellt för varje år. De börjar bli ganska slitna då det skall göras patron i och patron ur flera gånger per dag..

Till sist en verkligt sann älghistoria från en plats någon mil från kulturorten för några år sedan. Jaktlaget hade tilldelning på en älgtjur och en älgkalv och sköt av misstag en älgko. Länsman kom och tog kon. Dagen efter sköt jaktlaget en älgtjur och denna tog länsman för kvoten på vuxet djur var uppfylla. I nästan vredesmod sköt jaktlaget en älgkalv och även denna tog länsman då kvoten på två djur redan var uppfyll!

Två dagar räcker för utesittande i dragit tjäll men som sagt, det blev dåligt med sömnen!

Top