”Som svampar ur jorden”

Det är inte bara på Liakroken det finns mycket Karl Johan. Dessa delikatesser, som vi har saknat i våra trakter i åtminstone ett par år, finns nu i överflöd. En tur på mindre än en och en halv timme i söndags fyllde min svampkorg till brädden. De flesta var dessutom ovanligt friska och fria från larvangrepp.

Så därför gott folk, gillar Ni Karl Johan så ge Er ut och leta.  Visst är det god lön för mödan att steka några svampar direkt till en härlig svampmacka! Överskottet är enligt min mening bäst att torka, skurna i tunna skivor. Det går naturligtvis också bra att förvälla dem i sitt eget spad och frysa dem. Vill man göra olika inläggningar finns det recept att hämta på nätet.

Vill Ni se mera svamp och kanske lära några nya sorter så kom gärna till Bjärnums Museum på söndag. Då firas svampens dag i hela Norden och Snapphanebygdens Mykologiska Förening anordnar utställning kl 13 – 17.  Där visas såväl de bästa matsvamparna som de giftiga, som man skall akta sig för samt en hel del annat. Ta gärna med svamp, som Du vill ha hjälp att artbestämma.

 

Top