Svampens dag 4 september.

 

För fjärde gången anordnas Svampens Dag gemensamt i Sverige, Norge och Danmark. Förhoppningen är att ägna första söndagen i september åt svamp antingen genom att själv plocka svamp eller lära av vad andra har samlat in eller kan berätta om svamp.

Det är de rikstäckande mykologiska föreningarna i Sverige, Norge och Danmark samt Svampkonsulenternas Riksförbund i samarbete med lokala föreningar som ordnar aktiviteter i respektive land.

Varför ordna en Svampens Dag?

Avsikten är att sätta fokus på en grupp organismer, som verkar mycket i det fördolda. Svamp har på många sätt en nyckelroll i naturen. Förutom att matsvampplockning ger kulinariska upplevelser ger den också motion och ökat välbefinnande genom vistelse i skog och mark. Svampens vkitigase roll i naturen är dock det unika samarbetet med träd och många växter, som inte kan växa utan att bilda så kallad mykorrhzia med svamp. Även som nedbrytare av döda träd och grenar till näring åt nya träd och växter har svamp stor betydelse.

På Sveriges Mykologiska Förenings hemsida presenteras de aktiviteter, som anordnas runt om i landet. ( www.svampar.se )

Snapphanebygdens Mykologiska Förening firar Svampens Dag genom att anordna en svampexkursion. Vi ger oss ut i svampmarkerna i naturområder Ubbalt i Vittsjö. Ta med svampkorg och matsäck. Det kommer att finnas möjlighet att grilla korv.

Samåkning i bilar.

Samlnig i Hässleholm vid Kvantum kl. 09.00

i Bjärnum vid järnvägstationen kl 09.15

i Vittsjö vid marknadsplatsen kl. 09.30

Information: Allan Nyberg. Tel. 0451 - 232 25 mobil: 0733-20 49 64 email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hans Jacobsson, Markaryd Tel. 0433-125 04 mobil: 0705 82 10 82

 

Top