EXOTISK TRÄDGÅRD VID KORSAHÅLA

KORSAHÅLA/VITTSJÖ. Det blir ingen rekordpumpa från Korsahåla i år. Lars Erik (LES) Svensson har inte försökt komma upp i mastodontklass i år. Han är nöjd med att ha blivit etta i Sverige år 2002 med en pumpa på 340 kilo. Nu har han så mycket annat att stå i med i sin stora trädgård i flera etager.
LES kan vara stolt över sin fina och omväxlande odling vid Korsahåla.
Intresset för trädgårdsodling har funnits sedan barndomen och inte nog med detta intresse. Det har blivit start i 45 Vasalopp och dessutom internationella cykellopp och flera Maratonlopp. Träningen inför nästa års Vasalopp har redan påbörjats.
Beträffande pumpor så håller sig LES numera till de mer lätthanterliga marknära frukterna på så där omkring upp emot 30 kilo. Dessutom finns det odling av knytnävssmå prydnadspumpor. Det finns så otroligt mycket att se på i etageträdgården, t ex den stora odlingen av Tidlösa som nu håller på att möta hösttemperaturen.
Solrosor har varit en av sköteväxterna under många år. Flera av dessa solblommor strävar mot höjden och längst upp finns toppen på 410 centimeter. Flera av de mer lågväxande solrosorna har redan länsats från sina frön av hungriga småfåglar. Satsningen inför nästa års blomsterprakt finns hos släktet tulpaner och området är redan planerat.
Allt som oftast kommer besökare till den pampiga trädgården. Helst om natten! Det är både rådjur och älgar som sätter sina klövavtryck på mindre lämpliga platser. De bekanta vilda svinen har varit på besök men har hållit sig utanför själva odlingen. Besökarna under jord lever verkligt farligt. Inte nog att en mullvad åt gången har hamnat i fällan som har placerats vetenskapligt.  Det har hänt att två mullvadar har mötts i fällan från två håll och båda for till sällare jaktmarker samtidigt!
Palmer och kaktusar trivs i varandras sällskap. Ett par palmer är nu så höga att taket är för lågt för de ständigt växande exotiska träden.  En av LES andra specialitet är kaktus. Över 100 av dessa delvis taggiga växter frodas och trivs vid Korsahåla. Inte nog med detta. Visserligen har inte växterna namngetts men LES vet och kan tala om vart växten kommit ifrån. Intresset var stort vid en trädgårdsvandring för ett par år sedan och förhoppningsvis får denna vandring en efterföljare då trädgården är värd ett besök eller fler!
Not: Namnet Korsahåla har kommit av att där har varit en fyrvägskorsning före vägomläggning. Därtill finns en håla(fördjupning) intill korsningen.

Tidlösa håller på att falla för tidens växlingar.

 

 

 

 

 

 

 

Inne bland de höga solrosorna finns LES där den högsta växten är 410 centimeter hög över jordplanen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LES visar ett litet urval av olika storlekar på pumpor från Korsahåla.

Top