Rart i svampskogen

 

Efter ett par tre ganska rejäla regndygn de senaste veckorna börjar det nu bli gott om svamp i skogarna kring Vittsjö. Bort mot Verum kunde vi bl.a. finna dessa två lite märkliga svampar:

1. En överraskning var utan tvekan orange kantarell Cantharellus friesii. På fotot finns tre små fruktkroppar av (vanlig gul) kantarell med nederst i mitten som jämförelse. Orange kantarell upptäcktes som ny för Sverige 1998 just i trakten av Hässleholm och har numera ett 20-tal kända lokaler i landet, främst i Skåne och Halland. Det vetenskapliga namnets artepitet, friesii, hedrar den "svenska mykologins fader", Elias Fries, barnfödd i Femsjö, 6.5 mil norr om Vittsjö.

Orange kantarell

2. Gråkremling Asterophora parasitica fanns med ett stort antal fruktkroppar på flera större, ruttnande exemplar av någon storväxt annan skivling (det smutsbruna på fotot). Som artepitetet anger växer gråkremlingen som parasit på andra svampar, särskilt kremlor och riskor. Det förefaller som gråkremlingen uppträder meteoriskt, dvs som en meteor väcker den stor uppmärksamhet de år den dyker upp för att sedan inte visa sig alls andra år. T.ex. kom i Sverige 13 respektive 11 rapporter om gråkremling åren 2010 och 2013, medan det 2015 inte kom någon rapport och 2012 bara en enda.

Gråkremling

Top