Ramnsjövägens isbana till glädje

 

VITTSJÖ. Ramnsjön 101 meter över havet, med istäcke, blev Ramnsjövägens isbana. Där samlades unga och äldre unga sportare, flertalet med skridskor som fotbeklädnad Förutsättningen för denna samling var att det fanns en upplogad rink med lokala mått till snövallarna. Det var Mikael, Christian och Christian som använde en dag som motion att skotta fram en rink.

Här är det tämligen nära att röda klotet tas upp för hand!

Kanske är det första gången i modern tid som det varit sådan aktivitet på denna lilla insjö? Förutsättningarna har ökat år efter år då det har blivit mer barnrikt i kvarteret. Föräldar kände sitt ansvar att ordna en isbana. Nu blev det inte aktuellt enbart för yngre släktet utan äldre årgång snörde på skridskor för att visa hur det skulle åkas på blank is! I backen upp mot Jönssons fanns en öppen eld för korvgrillning eller annan grillning. Där var också samling vid elden för grillning.

Mindre riskfyllt för fall vid grillplatsen.

Ute på den rena isbanan fanns det åkare med både bandy- och ishockey klubbor som tävlade om slag mot den röda lilla bollen. Givetvis fanns även två mål på planen om någon händelsevis skulle komma i närheten. Målstolparna bestod av ett par grova kängor.

Målstolparna har stadigt? Fäste.

En ock annan hade, försäkerhets skull, hjälm på huvudet om fall skulle förekomma! Det var olika modeller på hjälmar. Den enda modell av hjälm som saknades var krigstidens hemvärnshjälm. Viss kontroll av isens tjcklek har utförts och tjockleken beräknades till 15 centimeter. Om olyckan skulle vara framme att någon åkte ner i en öppen vak så fanns personal från räddningsvärnet på plats på sin fritid. Rekommendationen är minst 10 centimeters tjocklek. En istjocklek på 15 centimeter bör vara kraftig nog för ett utspritt bandylag!

Kan de möjligen vara så att isens tjocklek kontrolleras? Eller?

Det var ett lovvärt initiativ att ordna en isbana utan något påtryckning. Kanske var det en viss framstöt från de unga? Men de äldre ungdomarna hade minst lika roligt som den yngre generationen på den ansade och putsade isbanan. Någon satsning på seriespel inom bandy förekom inte uan alla åkte omkring för det var roligt.

En del av den 40 personer stora skaran samlade på isen.

Ganska säkert att ta sig fram på hal is.

Top