Sångsvan

Sångsvan är en mycket stor vit andfågel som häckar i norra Europa och Asien.

I början av 1900-talet var sångsvanen nära utrotning i Sverige efter intensiv jakt och fanns då kvar bara på några avsides belägna lokaler i Lappland. Sedan dess har den ökat explosionsartad och har från 1950-talet och framåt även etablerat sig i södra Sverige. Idag häckar den i hela Sverige, med störst bestånd i Norrbottens, Västerbottens och Gävleborgs län.

Boet är ofta oerhört stort, speciellt på höjden och består av växtdelar som mest tas från sjöbotten. Den normala häckningstiden är i maj och juni men det förekommer att den börjar redan i mitten av april. Honan lägger fyra till sju smörfärgade ägg och ruvar i cirka 30 till 36 dygn. Ungarna lämnar boet efter bara några dygn men stannar hos föräldrarna oftast minst två månader eller ibland fram till föräldrarnas nästa häckning.

Flyttningen till övervintringsområden i södra Sverige, Danmark och Nordsjöländerna inleds i oktober. Fåglarna börjar flytt­ningen norrut i månadsskiftet februari– mars. Stora rastplatser under vårflyttningen är bland andra Hornborgasjön, Tysslingen, Väster-Färnebo och Umeälvens delta.

Från endast cirka 20 kvarvarande par i början av 1900-talet har arten ökat explosionsartat, mellan 1990 och 2020 med mellan 94 och 244 procent. 2020 uppskattas beståndet till 9 400–14 600 häckande individer.

Sångsvanen är Finlands nationalfågel och återfinns på finska 1-euromyntet. Den är även Norrbottens landskapsfågel.

Sångsvanarna är fotograferade på Hovdala ängar.

Fler bilder på min sida vigg5.se

 

Top