Kärrsnäppa

Kärrsnäppa är en vadare som tillhör familjen snäppor.

Kärrsnäppan är 17–21 centimeter lång och har ett vingspann på 32–36 centimeter. Den är alltså stor som en stare, men knubbigare och med längre näbb.

I sommardräkt har den rödbrun ovansida, svartstreckat bröst mot vit botten, typiskt svart fält på buken och i övrigt ljus undersida. I vinterdräkt har den rätt enfärgat brungrå ovansida, med ett ljusgrått bröstband som kontrasterar mot det vita bröstet och buken.

Kärrsnäppans sång utförs i spelflykt, med pressade och stigande toner "rryi-rryi-rryi..." som övergår i en avstannande och fallande drill. Locklätet är ett surrande "krrrry". Från flockar hörs även korta och ljusa ”plipp-ipp-ipp”.

Kärrsnäppan livnär sig genom att plocka smådjur som insekter, maskar och blötdjur i vattenytan vid stranden. Dess näbbspets är mycket känslig vilket ger dem möjlighet att finna föda begravd i sanden som de på ett karaktäristiskt vis söker efter genom rastlöst springande uppblandat med att de sticker ned näbben i sanden.

Boet är en grund grop i marken, omgiven av låg växtlighet, där de oftast lägger 4 ägg. Äggen ruvas av båda föräldrarna och kläcks efter cirka tre veckor. Ungarna lämnar boet efter cirka ett dygn och blir flygfärdiga efter cirka tre veckor. Under tiden vaktas de av föräldrarna, men honan brukar överge familjen 7–10 dagar efter kläckning.

Kärrsnäppan är fotograferad Trönninge ängar.

Fler bilder på min hemsida vigg5.se

 

Top