Nötväcka

Nötväcka är en liten fågelart i familjen nötväckor.

Nötväckorna lever parvis eller i mycket små sällskap i skog, helst där höga träd är blandade med lägre, men kommer också fram till bostadsområden. Den är flitigt i rörelse och håller sig gärna nära andra fåglar, framför allt mesar och trädkrypare, som den börjar stryka omkring med under hösten.

Nötväckan klättrar bra uppåt, nedåt och åt sidorna. Bland fåglar i Sverige är den ensam om att kunna klättra och t o m hoppa nedåt med huvudet före – ett bra kännetecken.

Den lever av insekter som den hittar i trädens barkspringor. På hösten äter den också av säd, frön gärna fettrika frön som solrosfrön och körsbärskärnor, nötter, ollon och liknande. Detta kan de fästa i någon trädspringa och hacka sönder för att komma åt kärnan, som de sväljer ned bitvis. Den sitter ofta på nöten och hackar. Den har stark näbb. Till vintern samlar den förråd på flera olika ställen i ihåliga träd, springor, tak o. s. v.

Sitt bo bygger nötväckan i hål oftast i träd. Den använder gärna gamla hackspettbon. Är ingången för stor, muras den igen med våt jord eller lera till lämplig bredd.

Nötväckan är Blekinges landskapsfågel.

Nötväckan är fotograferad i Vittsjö.

Fler bilder på min hemsida vigg5.se

 

Top