Våren är på gång och knoppar brista
VITTSJÖ, BJÄRNUM. Häggen (prunus padus) är ett medelstort träd i familjen rosväxter.
Häggens blomning fram till syrenens betraktas av många som vårens höjdpunkt. Avkok på häggbark från unga grenar användes inom naturmedicinen mot urinvägsinfektion.
Syren eller bondsyren (Syringa vulgaris) har sitt ursprung från sydöstra Europa, förvildad eller inplanterad. Blomställningen sitter i par i spetsen på grenarna i klasar. Syrenen blommar i slutet av våren med en söt doft.
Björken (Betula), cirka 35 olika arter av familjenbjörkväxter är Sveriges vanligaste lövträd. Björklöv kan användas som ett enkelt tvättmedel, de smutsiga plaggen läggs i en plastpåse tillsammans med färska björklöv och varmt vatten, snurras runt i luften ett par varv, hängs sedan på ryggsäcken så arbetas den mekaniskt när man går. Kläderna blir inte lika rena som i vanlig tvättmaskin. Löven innehåller ett tvålämne som gör att det tvättade plagget luktar gott.
Hästkastanj (Aesculus hippocastanun) är en art i familjen kinesträdsväxter och växer upp till Gästrikland. Första nötterna finns i botaniska trädgården på Kungsholmen i slutet av 1600-talet. Inom naturläkemedlen används blad och frukter. Användningsområde är främst lindring av åderbråk och hemorrojder. I dag är hästkastanjen Västmanlands landskapsträd.
Sälg (salix caprea) är ett lövträd som tillhör videsläktet. Sälgen är tvåbyggare där både han- och hon- blomställningar är ett ax. Sälgen är det vanligaste videt i Sverige. Den växer i småskog, hagar, skogsbryn eller vid vägrenen. Om ett säljblad sänks ner i vatten ser undersidan ut som om den vore belagd med kvicksilver och detta förorsakas av att luften inne i bladets filtludd inte kan undanträngas av vattnet.
Fläder (Samducus) är ett växtsläkte i familjen desmeknoppsväxter, ett 30 tal arter. Fläderblomman gör man saft av, plockad på de växter med svarta bär. Falsk fläder har röda bär och den är giftig.