Nötkråkan

 

Ännu en av våra vinterfåglar är Nötkråkan (Nucifraga caryocatactes). Det är en fågel i familjen kråkfåglar.

Paret håller ihop hela livet i sitt revir, som brukar omfatta 11–15 hektar. Båda könen på bygger boet i mars-april, som konstrueras av kvistar och murken ved. Boet placeras mycket nära stammen på ett barrträd cirka 9 meter upp. Det fodras med mossa, jord, gräs och skägglav och blir då värmeisolerat.

Honan lägger 3–4 ägg i mars-april, storleken på kullen varierar beroende på tillgång på föda föregående höst. Både honan och hanen turas om att ruva äggen i cirka 18 dygn. Äggen har en blekt blågrön bottenfärg, och tätt placerade grå eller brungröna fläckar. Kläckningen sker redan i början av april.

Ungarna matas av båda föräldrarna och födan består av uppstötta frön och nötter. Ungarna blir flygfärdiga på 24–26 dagar. Ungarna föds delvis upp på de frön och nötter som föräldrarna samlade in föregående höst, och som de lagrat över vintern. Föräldrarna tillverkar en slags gröt av födan som fraktas i en så kallad hakpåse. När ungarna blir flygfärdiga håller paret ihop resten av sommaren.

De flesta raser av nötkråka lever på frön från tallarter med stora sådana. Under sommarmånaderna varieras kosten med andra frön, insekter (myror) och daggmask och under vinterhalvåret ibland även gnagare. På vintern tar den även sällsynt småfågel, vilket har observerats vid fågelmatare.

Fler bilder finns på vigg5.se

Top