Lövsångare
Lövsångare (Phylloscopus trochilus) är en ljust gröngul fågel inom familjen lövsångare som främst observeras genom sin sång. Den är en långflyttare och merparten övervintrar söder om Sahara. Lövsångaren är tillsammans med bofinken Sveriges vanligaste fågel och populationen har uppskattats från 10 till 15 miljoner häckande par (1976).
Trots att lövsångaren är allmän är den ganska okänd hos allmänheten. Mest uppehåller den sig dold i vegetationen men visar sig ändå mer än många andra sångare. I sitt revir har lövsångarhanen särskilda sångplatser, dit den återvänder för att sjunga. I reviret kan hanen aggressivt jaga bort andra inkräktande hanar.
Lövsångaren häckar i all slags skogsmark; barr- bland- löv- och fjällbjörkskog, i dungar, parker och trädgårdar. Dock föredrar den lövskog och häckar oftare i ljusare partier av skogen, till skillnad från gransångare, och återfinns ofta vid gläntor och skogsbryn. Merparten lägger 4 till 8 ägg i början av juni, som honan ruvar i 12 till 14 dygn. Båda föräldrarna tar hand om ungarna som är flygfärdiga efter 11 till 15 dygn efter att de kläckts. Lövsångaren lägger ofta två kullar per häckningssäsong. Lövsångaren lever mest av insekter och spindlar, men tar även bär under hösten. Lövsångaren har förr kallats "lövsmyg" och i Finland har den dialektalt kallats ”jolkrypar".
Se fler bilder på min sida vigg5.se