Rörhöna i Gåsadammen

Rörhöna (Gallinula chloropus) är en fågel som tillhör familjen rallar. Tidigare behandlades den amerikanska populationen av rörhöna som underart till gamla världens rörhöna. På grund av genetiska skillnader och skillnader i läte har den getts artstatus och får då det vetenskapliga namnet Gallinula galeata.Gamla världens rörhöna förekommer i Europa, Asien och Afrika. De nordligare häckpopulationerna flyttar vintertid till mer tempererade områden.

Rörhöna fotad i Gåsadammen

I Sverige förekommer den talrikast från Skåne till Uppland och vidare i mindre antal till Dalarna och norrut utmed Östersjökusten. Den var sällsynt ända in på 1880-talet, men är numera talrikare. Flertalet flyttar söderut på vintern. Rörhönan är utseendemässigt distinkt med genomgående mörk fjäderdräkt förutom breda vita sidor på undre stjärttäckarna, vita streck längs kroppssidorna, gulgröna ben, röd näbb och näbbsköld, och gul näbbspets. Näbbskölden når långt upp. Tårna är långa och kantade med en smal hudsöm. Rörhönan är 31-33 cm lång och har ett vingspann på 49-53 cm. Ungfågeln är gråbrun med vit haka.

Rörhönan lever vid vassrika stränder av sjöar, åar, dammar och i våtmarker. Den lever av en mängd olika växtmaterial och mindre vattenlevande djur. De födosöker i närheten av vatten eller i vattnet, ibland tippar den kroppen framåt och snappar, eller betar efter växtmaterial under vattnet.

Den håller sig ofta dold men kan på vissa platser uppträda ganska orädd. Den är revirhävdande. Rörhönan bygger ett korgformat bo som den placerar direkt på marken i tät vegetation. Den första kullen, som läggs på vårkanten består vanligtvis av 8 ägg men kan variera från 6-10 stycken. När den lägger en andra kull består den ofta av 5-8, eller färre, ägg. Båda föräldrarna ruvar äggen i cirka tre veckor och tar sedan hand om ungarna. Ungarna blir flygga efter 40–50 dagar, blir vanligtvis självständig några veckor senare och kan lägga sin egen första kull redan året därpå. När ungarna känner sig hotade kan de klättra upp på sina föräldrar och föräldrarna kan då sällsynt flyga iväg kortare sträckor med ungarna.

Fler bilder på min sida vigg5.se

Top