Skedand
Skedand (Spatula clypeata eller Anas clypeata) är en vanlig simand med stort utbredningsområde på norra halvklotet. Skedanden är en medelstor and med en längd på 44–52 centimeter och vingspann på 73–82 centimeter. Den har en kort hals och en iögonfallande stor och platt näbb, som ger den ett framtungt intryck både simmande och i flykten. Benen är orangefärgade, den har en grön vingspegel och dess vingundersidor är ljust gråvita med en mörk bakkant.
Honan, som på avstånd kan påminna om en gräsand, är vattrad i beige och brunt och ger ett ganska ljust intryck. De flesta fjädrar är dock mörkt bruna men har en ljusbeige bräm. I Sverige häckar skedanden sparsamt främst i de södra och östra delarna, i norr sällsynt utefter kusten. Skedanden förekommer i öppen, näringsrik våtmark, med tillgång till tät skyddande vegetation, som fuktiga gräsmarker, grunda slättsjöar, träsk och kärr.
Skedanden är inte lika social, utanför häckningsperioden, som många andra simänder, och tenderar att bara bilda mindre flockar eller uppträda i par. Den födosöker genom att "beta" vattenvegetation, ofta genom att svänga näbben från sida till sida. Den äter även blötdjur och insekter under häckningsperioden.
Skedanden är fotograferad på Trönninge ängar Se fler bilder på min hemsida vigg5.se